Ένα κλειστό μπουκάλι κρασί μπορεί να διατηρηθεί άψογο για χρόνια. Μάλιστα ορισμένα εκλεκτά κρασιά, όσο περνάει ο καιρός θεωρούνται όλο και πιο πολύτιμα. Ωστόσο, αμέσως μόλις ανοίξουμε το μπουκάλι, μειώνουμε δραστικά τη διάρκεια ζωής του κρασιού, όσο πολυτελές κι αν είναι.

Όταν είμαστε με την παρέα και σκοπεύουμε να καταναλώσουμε ένα μπουκάλι κρασί μέσα σε μια νύχτα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως θέλουμε να απολαύσουμε μόνο ένα-δύο ποτήρια; Πώς θα διατηρήσουμε τη γεύση και το άρωμα σχεδόν αναλλοίωτα για τις νύχτες που θα ακολουθήσουν;

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-katallelotero-eidos-poterioe-yia-na-apolaesoeme-sto-epakro-to-krasi-mas_gr_632ae6d2e4b0913a3dd6b689&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Προτού περάσουμε στις συμβουλές και τα κόλπα που βοηθούν το κρασί να διαρκεί περισσότερο, έχει σημασία να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο ποτό χαλάει τόσο γρήγορα από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε.

Το κρασί παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό σταφυλιού, σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει μαγιά και μετατρέπει τα σάκχαρα του χυμού σε αιθανόλη, δηλαδή οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή φυσαλίδες.

Μέσα στο μη ανοιγμένο μπουκάλι, το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Ωστόσο μόλις αφαιρέσουμε τον φελλό, το ποτό εκτίθεται αμέσως στο οξυγόνο, εγκαινιάζοντας μια διαδικασία γνωστή ως «οξείδωση», που κάνει το κρασί να χαλάει πιο γρήγορα. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι αν τοποθετήσουμε ξανά τον φελλό στο μπουκάλι, το κρασί μπορεί να χαλάσει με εξίσου γρήγορο ρυθμό.

Προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις της οξείδωσης, οι σομελιέ μοιράζονται μαζί μας τα πολύτιμα μυστικά τους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-na-ftiaxoeme-ten-teleia-saykria-semfona-me-toes-mixoloyoes_gr_629dcb1ae4b07aa9389bd687

Advertisement

Βάζουμε το κρασί στο ψυγείο

Η διατήρηση του κρασιού σε ψυχρές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη Λόρα Ραϊμόντι, ιδιοκτήτρια της La Sicilyana Wines, επιβραδύνει την οξείδωση. Είτε πρόκειται για κόκκινο είτε για λευκό κρασί, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε τον ίδιο φελλό στο μπουκάλι. Εάν ο φελλός έχει καταστραφεί ή δεν μπορούμε να τον βάλουμε πίσω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν λαστιχένιο φελλό.

Η διάρκεια ζωής του ανοιχτού κρασιού στο ψυγείο είναι περίπου τρεις ημέρες για τα κόκκινα και πέντε ημέρες για τα λευκά κρασιά. Ωστόσο τα γλυκά κρασιά, διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση για αρκετές εβδομάδες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-tha-pathoeme-an-pinoeme-ena-kokteil-kathe-mera_gr_64a4062de4b065a315bb2e9e

Advertisement

Στα αφρώδη κρασιά αντί για φελλό καλύπτουμε το στόμιο με πλαστική μεμβράνη

Στη σαμπάνια ο φελλός δεν πρόκειται να ξαναμπεί. Επομένως χρησιμοποιούμε πλαστική μεμβράνη και δένουμε με ένα λαστιχάκι. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τις φυσαλίδες του κρασιού, κρατώντας το οξυγόνο έξω από το μπουκάλι. Αν δεν διαθέτουμε λαστιχένιο φελλό, η ίδια πρακτική ενδείκνυται και για τα υπόλοιπα κρασιά.

Αν είμαστε λάτρεις του αφρώδους οίνου ένα πώμα ειδικό για αφρώδη κρασιά αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/monadike-methodos-vazei-freno-sten-katanalose-meyalon-posoteton-alkool_gr_6492f01de4b041b71a1321c4

Advertisement

Μεταφέρουμε το κρασί που περίσσεψε σε ένα μικρότερο μπουκάλι

Ελαχιστοποιώντας την έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο, επιβραδύνουμε τη διαδικασία οξείδωσης. Όμως όσο πιο μεγάλο είναι το μπουκάλι, τόσο περισσότερο οξυγόνο έρχεται σε επαφή με το κρασί μας, απειλώντας να το καταστρέψει.

Τα μικρότερα μπουκάλια μειώνουν τον εναέριο χώρο πάνω από το κρασί, γεγονός που περιορίζει την έκθεση στο οξυγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού.

Ας επενδύσουμε σε μια αντλία κρασιού

Εάν δεν θέλουμε να μεταφέρουμε το κρασί μας σε άλλο μπουκάλι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντλία κρασιού για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο οξυγόνο έχει απομείνει μέσα στη φιάλη. Αντλία κρασιού μπορούμε να βρούμε είτε στο διαδίκτυο είτε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα κρασιά.

Advertisement

Πώς ακριβώς λειτουργεί μια αντλία κρασιού;

Όπως προαναφέρθηκε, το οξυγόνο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του κρασιού. Επομένως από την πλευρά μας θέλουμε να περιορίσουμε την ποσότητα του οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το κρασί μας.

Advertisement

Εάν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί και πιούμε κάμποσα ποτήρια, όλος αυτός ο χώρος που μένει άδειος στο μπουκάλι, προσκαλεί το οξυγόνο να τρυπώσει και να στερήσει από το κρασί μας γεύση και άρωμα. Όμως η αντλία κρασιού αφαιρεί το οξυγόνο από τη φιάλη και μας γλιτώνει από τον κόπο να ψάξουμε για νέο μικρότερο μπουκάλι να βάλουμε το κρασί.

 (Με πληροφορίες από eatthis).

Advertisement