Οι ημικρανίες είναι ό,τι χειρότερο: Οι ήχοι είναι πιο δυνατοί, οι μυρωδιές πιο έντονες και τα φώτα πολύ πιο εκτυφλωτικά. Για να μη μιλήσουμε για τη ναυτία, τη ζάλη και, προφανώς, τον εφιαλτικό πονοκέφαλο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-to-kokkino-krasi-mporei-na-prokalesei-ponokefalo_gr_655b66c8e4b05723e4bdfeca

Advertisement
Advertisement

Η ημικρανία είναι μια νευροβιολογική ασθένεια, που προκαλείται από γενετική προδιάθεση. Με άλλα λόγια, όταν η ημικρανία μας χτυπά την πόρτα δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη. Ωστόσο, οι νευρολόγοι ισχυρίζονται ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτήν την – ομολογουμένως δυσάρεστη – κατάσταση.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-xechorizoeme-ton-aplo-ponokefalo-apo-mia-emikrania-me-epikindenes-proektaseis_gr_633a9349e4b0e376dbf84aa2

Σύμφωνα με τον δρ Τόμας Μπερκ, νευρολόγο και ειδικό στον πονοκέφαλο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά ημικρανίες έχουν ένα υπερδιεγερτικό και αντιδραστικό νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες αλλά και ορισμένοι τύποι τροφών και μεταβολές στα επίπεδα ορμονών, τους προκαλούν ημικρανία πιο εύκολα σε σχέση με άλλους οργανισμούς.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-aploestata-vemata-poe-mas-anakoefizoen-apo-to-stres-sto-lepto_gr_65578e6de4b0998d69a00bc5

Το να γνωρίζουμε ποιες τροφές και ποτά αποτελούν κοινή αιτία της ημικρανίας, μας βοηθά – τουλάχιστον έως έναν βαθμό – να προλάβουμε την επόμενη επίθεσή της.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-alkool-mporei-na-echei-kai-thetikes-epiptoseis-sten-eyeia-tes-kardias-apo-ti-exartatai_gr_65954202e4b0bf73e177e647

Advertisement

1. Το αλκοόλ

Για τους ανθρώπους με ημικρανία, ακόμα και ένα ποτήρι κρασί απειλεί να επιφέρει μεγάλη ζημιά. Κι αυτό γιατί το αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή και πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων.

Συν τοις άλλοις, το ποτό αφυδατώνει τον οργανισμό, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να υποφέρουμε από ημικρανία. Και μάλιστα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την κατανάλωση ενός κοκτέιλ ή μιας μπύρας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-prepei-na-to-skeftoeme-deo-kai-treis-fores-protoe-parayyeiloeme-varelisia-mpera_gr_65577ddbe4b05723e4bcecdf

Advertisement

2. H σοκολάτα

Η σοκολάτα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων τροφίμων που προκαλούν ημικρανίες. Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο επηρεάζει την απελευθέρωση σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην παθογένεση της ημικρανίας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/skonismene-sokolata-poso-epikindene-einai_gr_6495a50ae4b0aec6b80059af

3. Η καφεΐνη 

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ημικρανία. Η καφεΐνη δρα περιορίζοντας την ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και καταστρέφοντας την ποιότητα και το πρόγραμμα του ύπνου μας.

Advertisement

Συν τοις άλλοις, όπως το αλκοόλ, έτσι και η καφεΐνη έχει αφυδατωτική δράση, η οποία επιδεινώνει την δυσάρεστη αίσθηση που πάει χέρι-χέρι με την ημικρανία. 

Αυτοί είναι άλλωστε οι λόγοι που οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς με ημικρανία να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ, την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά προτίμηση πριν το μεσημέρι, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν ήσυχο ύπνο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-prepei-na-koimomaste-ten-idia-ora-kathe-vrade_gr_64cb969fe4b0fd06594ff371

Advertisement

3. To παλαιωμένο τυρί

Μερικά παλαιωμένα τυριά περιέχουν τυραμίνη, μια ουσία η οποία αναπτύσσεται καθώς ζυμώνεται το τυρί. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο παλιό και πιο μυρωδάτο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pote-prepei-na-rixoeme-amesos-ten-piese-mas-kai-pos-to-kanoeme_gr_6490c2f7e4b06725aee84da5

Τα αυξημένα επίπεδα τυραμίνης μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες σε ασθενείς με ευαισθησία, Κι αυτό γιατί η τυραμίνη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη, η οποία επίσης σχετίζεται με τις ημικρανίες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/teri-kotatz-epta-sen-ena-apithana-ofele-toe-yia-ton-oryanismo-mas_gr_649da4c1e4b028e6472f5b9e

Advertisement

4. Παστά και επεξεργασμένα κρέατα

Προϊόντα όπως το μπέικον και το λουκάνικο, που τα τρώμε συχνά για πρωινό, καθώς και το σαλάμι ή το προσούτο, που χρησιμοποιούμε στα πλατώ τυριών και αλλαντικών, περιέχουν νιτρικά άλατα που μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-proina-poe-mas-fortonoen-tis-thermides-oles-tes-emeras_gr_648347c2e4b0756ff85d561e

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα σηματοδοτικό μόριο, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Οι αλλαγές στη ροή του αίματος σχετίζονται με ημικρανίες και η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, δυστυχώς κατηγορείται ότι μπορεί ακόμα και να συμβάλει σε αυτές τις μεταβολές.

Επιπλέον, τα νιτρικά άλατα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενεργοποιήσουν το τρίδυμο νεύρο: Μια περιοχή που έχει συσχετιστεί με τον πόνο της ημικρανίας, καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της φλεγμονής.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/idanika-snak-yia-taxidi-choris-naetia-liyoeres-kai-desaresta-semptomata_gr_64a419d6e4b0035bc5c92666

5. Το να μένουμε νηστικοί

Η παράλειψη ενός γεύματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες ημικρανίας.

Μελέτη του 2018 ανέφερε ότι η αφαγία συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα μελετημένων και πιο αξιόπιστων φυσικών πυροδοτήσεων ημικρανίας. Όταν χάνουμε ένα ή δύο γεύματα, το σάκχαρό μας πέφτει. Και για μερικούς ανθρώπους, ακόμη και μικρές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τρομερά αρνητικά τους υποδοχείς πόνου στην επένδυση του εγκεφάλου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/exi-soeper-chortastika-snak-diatrofoloyon-yia-oles-tis-oles-tes-emeras_gr_6525a65ce4b0a32c15c09689

Το συμπέρασμα

Προκειμένου να αποτρέψουμε τις ημικρανίες, έχουμε πάντοτε μαζί μας πρόχειρα σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνη και φροντίζουμε να παραμένουμε διαρκώς ενυδατωμένοι.