Μαγειρεύουμε σπαγγέτι με πέστο κάστανο και σπανάκι για το πιάτο ημέρας.
Στο πέστο θα προσθέσουμε σκορδάκι και δυόσμο ψιλοκομμένα και νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο. Ενώ στο σπαγγέτι θα βάλουμε μπέικον και θυμάρι ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε με φλούδες από νιώτικο κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 15′
Υλικά
για το πέστο
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (καθαρό βάρος)
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
½ φλιτζ. τσαγιού δυόσμος, ψιλοκομμένος
½ φλιτζ. τσαγιού νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
120 ml ζωμός κότας ή λίγο περισσότερο
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
για το σπαγγέτι
500 γρ. σπαγγέτι της αρεσκείας μας
200 γρ. μπέικον, σε λεπτές φέτες
400 γρ. φύλλα σπανάκι, χοντροκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένη
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το σερβίρισμα
2 κ.σ. φλούδες νιώτικο κεφαλοτύρι – χρησιμοποιούμε πίλερ λαχανικών
Εκτέλεση
για το πέστο
Βάζουμε, σε ευρύχωρο πολυκόφτη, όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να φτιάξουμε ένα πυκνό πέστο. Αφήνουμε στην άκρη.
για το σπαγγέτι
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Παράλληλα, σε μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσει ωραία. Βγάζουμε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το σκουπίσουμε, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 2′-3′, μέχρι να πέσει ο όγκος του και να λαδωθεί.
Με μια πιρούνα μεταφέρουμε απευθείας τα μακαρόνια από την κατσαρόλα που βράζουν στο τηγάνι με το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε πάλι το μπέικον, το θυμάρι, το πέστο, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #164» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.