Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί όχι μόνο να μας κάνουν κακό, αλλά και να αλλοιώνουν τη δομή του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, διαπίστωσε «σημαντικές αλλαγές» στον εγκέφαλο των ανθρώπων που εργάζονταν υπερβολικά, δηλαδή έναν συνδυασμό σωματικής και συναισθηματικής υπερπροσπάθειας, καθώς και έλλειψης ξεκούρασης.
Η έρευνα διεξήχθη από δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Chung-Ang και του Πανεπιστημίου Yonsei της Νότιας Κορέας, που παρακολούθησαν 110 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι κατατάχθηκαν σε ομάδες «υπεραπασχολούμενων» και «μη υπεραπασχολούμενων».
Στη Νότια Κορέα, όπου οι 52 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι το νόμιμο ανώτατο όριο, η υπερκόπωση έχει γίνει θέμα δημόσιας υγείας.
Η ομάδα των υπεραπασχολούμενων, που συμπλήρωναν 52 ώρες ή περισσότερες κάθε εβδομάδα, αποτελούνταν από 32 άτομα που ήταν κατά μέσο όρο νεότερα, εργάζονταν λιγότερα χρόνια και είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν με κανονικό ωράριο.
Συγκρίνοντας δεδομένα από μια διαφορετική μελέτη και μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική νευροαπεικόνισης για να αναλύσουν τον όγκο του εγκεφάλου των εργαζομένων.
Η τεχνική τους επέτρεψε να εντοπίσουν και να συγκρίνουν τις διαφορές στα επίπεδα της φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ η εφαρμογή της ανάλυσης με βάση τον άτλαντα σήμαινε ότι μπορούσαν να εντοπίσουν και να επισημάνουν δομές στις εγκεφαλικές σαρώσεις.
«Τα άτομα που εργάζονταν 52 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία και τη συναισθηματική ρύθμιση, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που εργάζονταν κανονικό ωράριο», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου.
Οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσίασαν αύξηση του όγκου περιλαμβάνουν τη μέση μετωπιαία έλικα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες, την προσοχή, τη μνήμη και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γλώσσα, καθώς και τη νησίδα, η οποία εμπλέκεται στη συναισθηματική επεξεργασία, την αυτογνωσία και την κατανόηση του κοινωνικού πλαισίου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν μια «πιθανή σχέση» μεταξύ της ύπαρξης αυξημένου φόρτου εργασίας και των αλλαγών σε αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου, παρέχοντας μια βιολογική βάση για τις γνωστικές και συναισθηματικές προκλήσεις που αναφέρουν οι άνθρωποι που είναι υπερεργατικοί.
Ο Γιουν Γιουλ Κχόι, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yonsei, δήλωσε στο CNN ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι «τουλάχιστον εν μέρει αναστρέψιμες» αν αντιστραφούν οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες. Παρόλα αυτά, η επιστροφή στη βασική κατάσταση του εγκεφάλου μας θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.
Σημαντικά νέα στοιχεία
Ερευνες που έχουν διεξαχθεί προηγουμένως έχουν επίσης βρει στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολλών ωρών εργασίας στην υγεία. Το 2021, κοινή έρευνα του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας – International Labour Organization και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – World Health Organization εκτίμησε ότι η υπερεργασία οδήγησε σε περισσότερους από 745.000 θανάτους σε ένα έτος. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες και συμβάλλουν στη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.
Ο Φρανκ Πέγκα, επικεφαλής της κοινής μελέτης, δήλωσε στο CNN ότι τα τελευταία αυτά ευρήματα αποτελούν «σημαντικά νέα στοιχεία» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πολλές ώρες εργασίας επηρεάζουν «ριζικά» τη σωματική υγεία των εργαζομένων.
Ο Πέγκα, τεχνικός αξιωματούχος του ΠΟΥ που δεν συμμετείχε σε αυτή την τελευταία μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα υποστηρίζει τα κοινά ευρήματα των ΠΟΥ-Διεθνή Οργανισμού Εργασίας – International Labour Organization ότι «οι πολλές ώρες εργασίας συμβάλλουν στο μεγαλύτερο φορτίο ασθενειών από όλους τους επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής».
«Αν και τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω του διερευνητικού χαρακτήρα αυτής της πιλοτικής μελέτης, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υπερεργασίας και της υγείας του εγκεφάλου», σύμφωνα με τις δηλώσεις των ερευνητών.
Τώρα, λοιπόν, ίσως έχουμε μια επιστημονική βάση για να μειώσουμε τον χρόνο μας στη δουλειά.
«Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν όλοι να αναλάβουν δράση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τις πολλές ώρες εργασίας», συμβουλεύει η Πέγκα, αναφέροντας νόμους, κανονισμούς και πολιτικές που μπορούν να διασφαλίσουν υγιή ωράρια εργασίας.
«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της υπερεργασίας ως πρόβλημα επαγγελματικής υγείας», σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.
Ο Τζόνι Γκίφορντ, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Απασχόλησης στο Μπράιτον της Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο CNN ότι η έρευνα «επιβεβαιώνει ορισμένους φυσιολογικούς λόγους που η πολύωρη εργασία επηρεάζει την ευημερία μας».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ακόμα, «πρόκειται για μια μικρή μελέτη σε 110 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Κορέα, αλλά επειδή βασίζεται σε ισχυρές νευρολογικές μετρήσεις και αφορά θεμελιώδεις μηχανισμούς (υπερεργασία και κόπωση) που μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα, τα κεντρικά ευρήματα είναι ευρέως σημαντικά».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.
ΠΗΓΗ: Cnn.com