Χρήστος Αθανασιάδης: «Στο Montanema μετατρέπουμε την εμπειρία της φιλοξενίας σε μια ανώτερη μορφή τέχνης»

Ήταν τόσο μεγάλη η δίψα μου για να δω πού έβγαζε όλη αυτή η διαδρομή που μ' έκανε να ξεχνώ τη δυσφορία που μου δημιουργούσε η υγρασία και η ζέστη. Αυτό που αντίκρισα μετά από ώρα ήταν κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ: κάτι σαν όνειρο, σαν να ζούσα ένα παραμύθι. Η εικόνα ήταν: δύο πέτρινα κουκλίστικα σπιτάκια στη μέση ενός ελατόδασους με καρυδιές, μουριές, καστανιές, πλατάνια και κέδρους γύρω απ' την αυλή τους και μια ολόδροση πηγή να τρέχει και να σχηματίζει ένα ρυάκι ανάμεσά τους, ζωντανό παραμύθι!
|
mariana tanagia

Η ιστορία του Χρήστου Αθανασιάδη μοιάζει με παραμύθι. Κατ' αρχάς, έχει ενδιαφέροντες και -σχεδόν-αισωπικούς συμβολισμούς: Ένα μονοπάτι, άλλαξε στην κυριολεξία τη ζωή του, αλλά και την εξέλιξη ενός τόπου. Αφορμή, αποτέλεσε ένα λοξοδρόμημα κατά τη διάρκεια μιας καθιερωμένης πεζοπορίας. Η συνέχεια είναι άκρως συναρπαστική, καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία του χειροποίητου χωριού Montanema στο Ανθοχώρι Καρδίτσας. Ναι, χειροποίητο και κυριολεκτικά βουτηγμένο μέσα σ' ένα καταπράσινο και νεραϊδίσιο τοπίο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μας τα διηγηθεί ο ίδιος.

-Θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για εσάς. Τον τρόπο που θα συστηνόσασταν σε μια παρέα πριν τη δημιουργία του Montanema.

-Ως ένας δημιουργικά ανήσυχος άνθρωπος με αγάπη για τη φύση, την τέχνη, τη μαγειρική, τη φιλοξενία και την απλή -αλλά με περιεχόμενο- ζωή. Ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, επιμονή, πάθος και έρωτα για ό,τι καταπιάνεται. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να μετατρέψει ακόμη και την πιο μικρή ασχολία σε δημιουργική απασχόληση που μπορεί ν' αγγίξει τα όρια της τέχνης.

-Διάβασα στην ιστοσελίδα σας ότι αφορμή για τη δημιουργία αυτού του εκπληκτικού χειροποίητου χωριού ήταν ένα λοξοδρόμημα κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας. Θα ήθελα να σας πάω πίσω στο 1999 και να μου περιγράψετε εκείνη τη μέρα.

-Σεπτέμβριος του 1999. H αγάπη για την ορεινή Ελλάδα μ' έφερε για διακοπές στη Λίμνη Πλαστήρα και -όντας ανήσυχος- στις δέκα μέρες που έμεινα εξερεύνησα όλη την περιοχή των Αγράφων. Μια απ' τις εξορμήσεις ήταν και η ανάβαση στο φαράγγι και στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Ξεκίνησα, λοιπόν, μια υγρή και ζεστή μέρα παρέα με τη Χριστίνα η οποία σε κάποιο σημείο εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω κούρασης. Οι επιλογές ήταν ή να επιστρέψουμε ή να συνεχίσω μόνος μου την κοπιαστική ανάβαση. Επέλεξα το δεύτερο χωρίς κανέναν δισταγμό.

Ήταν τόσο μεγάλη η δίψα μου για να δω πού έβγαζε όλη αυτή η διαδρομή που μ' έκανε να ξεχνώ τη δυσφορία που μου δημιουργούσε η υγρασία και η ζέστη. Αυτό που αντίκρισα μετά από ώρα ήταν κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ: κάτι σαν όνειρο, σαν να ζούσα ένα παραμύθι.

Η εικόνα ήταν: δύο πέτρινα κουκλίστικα σπιτάκια στη μέση ενός ελατόδασους με καρυδιές, μουριές, καστανιές, πλατάνια και κέδρους γύρω απ' την αυλή τους και μια ολόδροση πηγή να τρέχει και να σχηματίζει ένα ρυάκι ανάμεσά τους, ζωντανό παραμύθι! Η θεά τύχη έσπρωξε τον ιδιοκτήτη τους (ο οποίος ανέβαινε εκεί μία μόνο φορά το χρόνο για να μαζέψει τα καρύδια του) τη μέρα εκείνη και ήταν της μοίρας γραφτό να συναντηθούν τα βήματά μας εκεί.

Τα απέκτησα μετά από μεγάλη προσπάθεια γιατί ο μπαρμπά-Μήτσος δεν είχε ποτέ διανοηθεί να τα πουλήσει. Εν τέλει, το έκανε με την καρδιά του βλέποντας την επιμονή και το πάθος μου να τα κάνω δικά μου. Από' κει ξεκίνησαν όλα, αυτά τα υπέροχα κονάκια χωρίς τις ανέσεις του πολιτισμού αλλά και χωρίς τις «ασθένειες» που φέρνει αυτός. Απλή ζωή, ησυχαστήριο, ιδιωτικό καταφύγιο για εμένα και τους αγαπημένους μου χωρίς ηλεκτρικό. Μόνο κεριά και λάμπες πετρελαίου για φως και ξυλόφουρνους που ο ίδιος κατασκεύασα για να φτιάχνει τα καλύτερα φαγητά που είχα δοκιμάσει εγώ και η παρέα μου.

-Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνει ένας μέρος στο οποίο θα μπορείτε να ησυχάζετε εσείς ή υπήρχε εξαρχής το σχέδιο για κάτι μεγαλύτερο που θα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό;

-Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνουν 4 - 5 σπιτάκια στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία γύρω απ' αυτά που υπήρχαν ήδη ώστε να δημιουργηθεί μια γειτονιά, για να μπορούν και άλλοι «επιβαρημένοι» από τον πολιτισμό της πόλης ν' απομονώνονται. Να βρίσκουν την ευκαιρία ν' ακούσουν τον εαυτό τους και να κάνουν την ενδοσκόπηση, εμπνεόμενοι απ' το γύρω περιβάλλον. Να τραφούν σωστά, νόστιμα και υγιεινά και να εμπλακούν σε συζητήσεις που ποτέ δε θα έκαναν στην πόλη.

-Θα ήθελα να μου αφηγηθείτε την αντίδραση του φίλου σας Δημήτρη Παναγόπουλου όταν του είπατε την ιδέα σας για τη δημιουργία ενός χειροποίητου χωριού.

-Ήταν τόση η θέληση και το πάθος μου να το δημιουργήσω που ο Δημήτρης μαγεύτηκε και ενθουσιάστηκε απ' την επιχειρηματική διάσταση που μπορεί να κρύβει αυτή η ιδέα.

-Τι εννοούμε όταν λέμε «χειροποίητο»; Πόσο καιρό κράτησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του;

-Χειροποίητο γιατί κάθε τι -απ' τη θεμελίωση του κάθε σπιτιού, απ' την τοποθέτηση της κάθε πέτρας του, απ' τα διακοσμητικά, απ' το στήσιμο του κάθε σπιτιού- το χέρι βρισκόταν σε συνεχή συνεργασία με την αρχική ιδέα της σύλληψης του έργου. Η αγάπη για τη φύση, τον άνθρωπο, την απλή και γεμάτη εμπειρίες ζωή, την τέχνη, το νόστιμο φαγητό, τους ήχους της φύσης, καθοδηγούσε κάθε στιγμή το χέρι για τη δημιουργία του Montanema Handmade Village. Με λίγα λόγια, αυτή η κατάθεση ψυχής βρίσκεται στο DNA του ξενοδοχείου και είναι ενσωματωμένη σε κάθε υλικό στοιχείο του: πέτρα, ξύλο, κεραμίδι, τούβλο, καταρράκτες, ξυλόφουρνους, γάστρες, μονοπάτια.

-Τι θυμάστε έντονα από εκείνη την περίοδο;

-Θυμάμαι τις μεγάλες δυσκολίες της κατασκευής αλλά και τις ευχάριστες στιγμές που δεν ήταν λίγες. Επίσης, την προσπάθειά μου να μεταδώσω την ιδέα του Montanema Handmade Village σε κάθε τεχνίτη και εργάτη ώστε μ' αυτό τον τρόπο να μπορέσει να «περάσει» και να «ποτίσει» την ύλη από την οποία αποτελείται το μέρος.

-Θα ήθελα να θυμηθείτε τον πρώτο επισκέπτη που έμεινε στο χωριό και ποιες ήταν οι εντυπώσεις του.

-Σας παραπέμπω στο χειροποίητο δερμάτινου βιβλίου επισκεπτών του Montanema Handmade Village και τις εντυπώσεις του πρώτου φιλοξενούμενου επισκέπτη.

-Αν μπορούσατε με λέξεις να μας ξεναγήσετε στο χωριό ποια περιγραφή θα επιλέγατε;

-Ένα φυσικό τοπίο παραδομένο στη λήθη και στην απόλυτη ησυχία εδώ και χρόνια, γεμάτο εικόνες βγαλμένες από παραμύθια, σε περιμένει να το ανακαλύψεις βήμα-βήμα. Ανακαλύψαμε τα χνάρια του δρόμου μες στο παρθένο δάσος, βρήκαμε τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές για να χτίσουμε ένα πραγματικά οικολογικό χωριό, αναζητήσαμε τα πιο εκλεκτά τοπικά προϊόντα και τις συνταγές που πάνε πίσω στο χρόνο, σχεδιάσαμε διαδρομές και εμπειρίες στην καρδιά της φύσης, φτιάξαμε μια ομάδα που δίνει την ψυχή της σε κάθε λεπτομέρεια. Όχι πως ξεχάσαμε τις ανέσεις και τις μικρές και μεγάλες πολυτέλειες που θα συμπληρώσουν τη μαγεία του τοπίου. Η πραγματική πολυτέλεια, όμως, είναι εκεί έξω...

-Θα ήθελα να μου διηγηθείτε μια ιστορία με κάποιον επισκέπτη σας που σας έκανε εντύπωση και θα θυμάστε για πάντα.

-Αύγουστος του 2015. Ένα μικρό ατύχημα στο μικρό Eddi απ' το Ηνωμένο Βασίλειο κόστισε τέσσερα ράμματα στο μικρό του κεφαλάκι. Ήταν εντυπωσιακό με πόση ψυχραιμία αντιμετώπισε τους γιατρούς στο νοσοκομείο αλλά και τον πόνο και άλλο τόσο συγκινητική η εκδήλωση της ευγνωμοσύνης του σ' εμάς. Θα μείνει αξέχαστη η αγκαλιά που μας έδωσε και ο τρόπος που είπε το «ευχαριστώ» για τη βοήθειά μας.

Ελπίζουμε κι εμείς να μην ξεχάσει ποτέ το μεγάλο παγωτό που έφαγε μετά την περιπέτεια και ποτέ να μην χάσει το γουρουνάκι που του χαρίσαμε.

-Οικολογική συνείδηση, παραδοσιακά εδέσματα και φιλοξενία: υπάρχει συγκεκριμένη θεωρία τρόπου ζωής στο Montanema;

-Ένα όραμα: ο επισκέπτης, φεύγοντας απ' το Montanema Handmade Village, να πάρει τη σπίθα έστω και μιας μικρής αλλαγής του τρόπου ζωής του, αλλαγή που -και με τη βοήθεια της φύσης- θα τον κάνει να εκτιμήσει την αξία μιας ζωής χωρίς περιττά αποκτήματα, την αξία της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, την αξία της αυθεντικής τροφής και την επιλογή του «πίσω στα βασικά» ως αρχή ενός νέου τρόπου ζωής και φιλοσοφίας.

-Πόσο αισιόδοξος είστε ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα;

-Πολύ! Όταν αυτό που κάνεις προσφέρει στον άνθρωπο -εκτός από άριστα προϊόντα και υπηρεσίες- έναν τρόπο ζωής που τον βοηθά να γίνει καλύτερος, όταν αυτό που προσφέρεις κάνει καλό στην ανθρωπότητα είναι αδύνατον να μην έχει ανταπόκριση και διάρκεια. Αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος και σταθερή προσήλωση χωρίς παρεκκλίσεις απ' το αρχικό όραμα και την ιδέα. Άλλωστε, η ιστορία διδάσκει ότι τίποτε δεν έχει διάρκεια αν δεν προσφέρει πνευματικά και ηθικά στην κοινωνία.

-Για ποιον λόγο θα προτείνατε σε κάποιον να επισκεφτεί το Montanema;

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για τους λόγους που εκείνος με τη σειρά του θα προτείνει στους δικούς του φίλους να το επισκεφτούν. Επίσης, για τη προσφορά πολύ ποιοτικών υπηρεσιών σε πολύ προσιτό κόστος.

-Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο για το μέλλον του χωριού;

-Να μεγαλώσει η κοινότητα του Montanema Handmade Village. Να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους και να κάνουμε το αντάμωμα των Μοντανεματών κάθε καλοκαίρι, μια φορά το χρόνο μ' ένα μεγαλειώδες παραδοσιακό γλέντι στην κορυφή Ζυγουρολίβαδο στη θέση "9 Βρύσες"!

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε απ' το παράθυρο σας αυτή τη στιγμή που απαντάτε στις ερωτήσεις;

Την πλατεία του χειροποίητου χωριού, λουσμένη απ' το φως του μεσημεριάτικου ήλιου...

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά στο publiSHIT magazine.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση