2017 PREVIEW

Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να μειώσουμε ή να ξεριζώσουμε τις εξορύξεις από τη ζωή μας, πρέπει να αλλάξουμε το καταναλωτικό μας πρότυπο, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που ζούμε. Από τα smartphone, τα LCDs, τα playstations, τα διάφορα gadgets μέχρι τα ενεργειακά negawatts! Μέχρι τότε, κι επειδή αυτό αποκλείεται να γίνει σε έναν κόσμο σαν τον σημερινό, θα συνεχίσουμε να ζούμε και να παλεύουμε με τη ρύπανση και με το raw material rush. Και φυσικά με τις εξορύξεις.
Αυτή η επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο τις δικές τους ζωές αλλά και ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους 2.000 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αποφάσισαν φέτος να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, τη δική τους σχολική start-up εταιρία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
Αναμφίβολα η Ορθοδοξία, με την σύγκληση ύστερα από 114 χρόνια σκληρής και συνεχούς προετοιμασίας για μία Μεγάλη (πράγματι όπως όλοι ευχόμασταν και θα θέλαμε) Πανορθόδοξου χαρακτήρα Συνόδου, -και αντ' αυτής συνεκλήθη εν τέλει εν μέσω αναταραχών, εντάσεων, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, η Σύνοδος των Δέκα, αντί των 14 - Ορθοδόξων Εκκλησιών- έχει περιέλθει σε μια εσωτερική περιδίνηση. Εσωστρέφεια αντί εξωστρέφειας. Σε μια κρίση που αν «ξεφύγει» -και προς στιγμήν μοιάζει να υπάρχει ένθεν της Πόλης και κακείθεν της Μόσχας, αυτοσυγκράτηση- θα έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Αναπόφευκτα και μοιραία.
Τον Ιούνιο του 2017 θα συμπληρωθούν πενήντα χρόνια από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν από τον ισραηλινό στρατό. Εκείνες οι έξι μέρες του Ιουνίου του 1967 σημάδεψαν την νεώτερη Ιστορία της Μέσης Ανατολής, τη φυσιογνωμία του ισραηλινού κράτους, αλλά και τη μακρά πορεία του άλυτου Παλαιστινιακού. Αν και η αρχική σκέψη της τότε πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ ήταν να επιστραφούν οι κατεχόμενες περιοχές με αντάλλαγμα την υπογραφή συνθηκών ειρήνης με τις γειτονικές αραβικές χώρες - αυτό συνέβη μόνο με την Αίγυπτο του Ανουάρ Σαντάτ και τη συνθήκη του Καμπ Ντέηβιντ.
Ένα άπλωμα χεριού στον διπλανό μας! Ένα χάδι, ένα γέλιο, μια καλημέρα από καρδιάς! Ουράνιο τόξο πού; Αν το θελήσουμε... παντού! Εμείς το δημιουργούμε! Κόκκινος ο πόθος μας για λευτεριά! Χρυσαφί το φως της ψυχής μας! Γαλάζιες οι επιθυμίες και η πατρίδα μας! Πράσινοι οι κάμποι και οι ελπίδες μας! Πορτοκαλιά τα δειλινά μας! Πορφυρός ο έρωτας! Ρόδινη σαν μάγουλα παιδούλας η αγάπη! Ουράνια τόξα; Όσα θες! Άπλωσέ τα να φωτίσουν τι μέρες σου και να υποσχεθούν κόσμο που δεν πεθαίνει!
Σταμάτα να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, δίχως να κάνεις ένα διάλειμμα. Ο χρόνος έρχεται που πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα, ακόμα και όταν δεν έχεις χρόνο για αυτή. Εάν συνεχίσεις να κάνεις αυτά που έκανες, θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτά που έπαιρνες. Μερικές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς από τον εαυτό σου και την ίδια την κατασταση για να δεις τα πράγματα καθαρά.
Πέμπτο, παρόλο που οι Ρώσοι, στρατιωτικά και επιχειρησιακά, δεν έχουν ανταγωνιστές στη Συρία, η συριακή κρίση αποκάλυψε σημάδια αδυναμίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Αυτή η πραγματικότητα τεκμηριώνεται κυρίως από τα αδικαιολόγητα ατυχήματα στον ισχυρό στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, η πτώση δύο μαχητικών στη θάλασσα της Μεσογείου, μέσα σε ένα μήνα επειδή δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο γερασμένο ρωσικό αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ, μας δίνει μια ρεαλιστική εικόνα των πραγμάτων.