istoriko

Είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα ξένου συγγραφέα που διαδραματίζεται στη χώρα σου. Η διαφορετική οπτική με την οποία προσεγγίζει τα γεγονότα που στιγμάτισαν μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, τη νοοτροπία των ανθρώπων, χωρίς να παρασύρεται από συναισθηματισμούς και πατριωτικές εξάρσεις, είναι συναρπαστική.
Η «Θυσία» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές. Η γραφή της Γαλανού είναι άμεση και κατορθώνει να δώσει πνοή στις λέξεις, ζωντανεύοντας εικόνες από αλλοτινούς καιρούς. Εικόνες ξέχειλες από ευγενείς, δούλους, πασάδες, δούκες, σωματέμπορους, πειρατές, αλογάρηδες. Εικόνες που αναπαριστούν με μοναδικές λεπτομέρειες την τοιχογραφία μιας εικοσαετούς περιόδου, όπου τα πάθη, οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες και οι έρωτες μεσουρανούσαν και στηλίτευαν τις ζωές των ανθρώπων.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης δεν είναι οι ήρωες. Ο πυρήνας της ιστορίας είναι οι οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές. Είναι «οι Μαγεμένες». Και ο αγώνας των απλών ανθρώπων που κατάφεραν να αφουγκραστούν όσα μεταφέρουν στο πέρασμα των χρόνων και να προτάξουν τα στήθη τους ενάντια στην ισοπεδωτική λαίλαπα της αρχαιοκαπηλίας. Είναι η αισχροκέρδεια που διέλυσε κάθε ίχνος πατριωτισμού. Είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των αδυναμιών, των ανασφαλειών, των αρρωστημένων εξαρτήσεων.
Οι Έλληνες συγγραφείς αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα και οι κυκλοφορίες της φετινής άνοιξης το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Επτά νέοι τίτλοι υπόσχονται στους αναγνώστες ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, αναβιώνοντας με λεπτομέρειες ήθη, προκαταλήψεις και παραδόσεις άλλων εποχών.