chat icon
Link copied!

«Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα στο Ιόνιο και το Αιγαίο.

«Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα. Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης» συμπληρώνεται.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης: Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο – Η Ελλάδα ηγέτης στη Μεσόγειο

Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε πως «μπορεί να θεωρεί ότι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι που δεν θα μας επηρεάσει, ούτε θα αλλάξει την πολιτική μας». Τόνισε επίσης πως πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν νωρίτερα η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση Μητσοτάκη για δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και νότιο Αιγαίο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της ελληνικής πρωτοβουλίας πέρυσι, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε βγάλει ανακοίνωση στις 9 Απριλίου 2024, τονίζοντας πως η κήρυξη θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο «δεν θα έχει νομικές συνέπειες στο πλαίσιο των διασυνδεόμενων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών η ιδιοκτησία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμφωνιών. Τα σημεία που είχαν επισημανθεί στην ανακοίνωσή μας παραμένουν σε ισχύ σήμερα».

«Μονομερείς ενέργειες θα έπρεπε να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε αυτές τις περιοχές, περιλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτια χώρα στο Αιγαίο, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα».

«Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνουμε πως, όπως και στο παρελθόν, οι προσπάθειες για εκμετάλλευση οικουμενικών αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των διασυνδεόμενων ζητημάτων για το Αιγαίο και θεμάτων όσον αφορά στο καθεστώς συγκεκριμένων νησιών, νησίδων και υφάλων η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών δεν θα αποδώσει αποτελέσματα ούτε σήμερα. Η Τουρκία θα ανακοινώσει τα δικά της προγράμματα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος σε θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να τονίσουμε πως η Τουρκία επιμένει στη θέση της πως μια ειλικρινής και αναλυτική προσέγγιση θα έπρεπε να υιοθετηθεί για την επίλυση ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, εντός του πλαισίου της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, που αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις με την Ελλάδα».