Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα πάντα για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως και σήμερα προτείνει η κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη του μπρίφινγκ ο Παύλος Μαρινάκης, «η Εξεταστική θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Γιατί η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής
Οι λόγοι για τους οποίους κατέληξε σ εαυτή την απόφαση η κυβέρνηση, είναι οι ακόλουθοι, όπως τους ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης:
- Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998.
- Το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
- Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
- Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
- Μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
- Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.
«Δεν θα συγκαλυφθεί τίποτα»
«Θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
«Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική «πληγή» δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα», υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο Παύλος Μαρινάκης.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Σφοδρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή από το 1998. Το ΠΑΣΟΚ το αργότερο έως την Τετάρτη θα καταθέσει τη δικιά του πρόταση και όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, θα είναι εναρμονισμένη με την δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για προκαταρκτική και θα περιλαμβάνει τα ονόματα των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, το ΚΚΕ εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει το πολιτικό του σκεπτικό για προανακριτική.
Με δήλωσή του ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως: «Σε αυτήν την κυβέρνηση, κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει. Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας».
Δριμεία κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπέλυσε ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η μπάλα στην εξέδρα! Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η ΝΔ – Από το 1998 μέχρι σήμερα! Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία όπως προτείνει και η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη – Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε “με τη γίδα στην πλάτη”».
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρεται η άποψή του για την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνει πως «Απ’ τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής».
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή. Όπως ανέφερε ο κ. Βελόπουλος: «Η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το… 1998 για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όλα τα αδικήματα της εποχής είναι παραγεγραμμένα, ίσως ανοίξει την συζήτηση και για την επανάληψη της δίκης του Κολοκοτρώνη!»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «ότι με το Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλλωπίσει την αδιαφάνεια και την διαβλητή διοίκηση και να κουκουλώσει μια σειρά από ατασθαλίες, όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και να κρύψει την κυβερνητική-πρωθυπουργική υποκρισία: ο κ. Μητσοτάκης δίνει δήθεν “μάχη” με το “βαθύ κράτος”, αλλά δεν έχει διαγράψει κανένα από τα στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Σε σχολιασμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχώρησε η Νέα Αριστερά. Όπως αναφέρει: «H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας “εγκληματικής οργάνωσης” που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς»