Σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Οι πρώτες ερωτήσεις της Σίας Κοσιώνη αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «προσδοκώ πάντα στα ήρεμα νερά», ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί πιο ενεργητική πολιτική», υπενθύμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια και που σχετίζονται με την τουρκική πλευρά.
«Στο σκάκι θέλω να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων», τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός ο οποίος τοποθετήθηκε και για την κριτική που δέχεται -ακόμα και από στελέχη της ΝΔ- για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την κριτική που άσκησαν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, απάντησε μεταξύ άλλων: «Ποιες σημαντικές πρωτοβουλίες ανελήφθησαν μεταξύ του 2004-2009; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι», ήταν η σαφέστατη αιχμή του. «Λοιπόν, αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα εν προκειμένω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Σχετικά με τις σχέσεις με τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι παράνομο και παράλογο. Δεν παράγει αποτελέσματα για αυτό και η Chevron συζητά μαζί μας.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί είσοδο παράνομων μεταναστών».
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μία εύκολη είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα.
«Όσο η Τουρκία επιμένει στο casus belli δεν πρόκειται να μπει στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα»
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στη συνέντευξη ήταν αυτό της πόντισης καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «το καλώδιο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα γίνει» εκτιμώντας παράλληλα ότι το θέμα του επιμερισμού του κόστους με την Κύπρο θα διευθετηθεί.
Στο θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «όσο η Τουρκία επιμένει στο casus belli δεν πρόκειται να μπει στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα» ενώ σχετικά με τις σχέσεις με τη Λιβύη, σημείωσε ότι η Ελλάδα συζητά και με τις δύο αρχές στη χώρα και πρόσθεσε ότι «προσκαλούμε τη Λιβύη να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
“Τέλος το πάρτυ στον ΟΠΕΚΕΠΕ”
Μετά τα εθνικά θέματα η συνέντευξη πέρασε στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα, είναι κοινωνικό», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να εξυγιανθεί εν κινήσει. Για αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε αυτό να γίνει περνώντας τις αρμοδιότητες του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ. «Το πάρτυ των επιδοτήσεων τελειώνει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι «θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που ήταν στην περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, πρέπει να γίνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο και κάλεσε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Εγώ εδώ και πολύ καιρό μιλώ για την ανάγκη να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μία πολιτική όπου οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με μία δραστική αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα. Διότι τα χρήματα τα οποία παίρνουν κάποιοι που δεν τα δικαιούνται, λείπουν από κάποιους άλλους.
Άρα, νομίζω ότι αυτό το καινούργιο πολιτικό κοινωνικό συμβόλαιο θα πρέπει να το υπογράψουν τα μεγάλα κόμματα, τουλάχιστον, με τον πρωτογενή τομέα, διότι από εδώ και στο εξής τα πράγματα εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στο θέμα πιθανών πολιτικών ευθυνών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτό που θα διευκόλυνε την ενδεχόμενη απόδοση, θα ήταν αυτή τη στιγμή να αποσυρθεί το αίτημα για προανακριτική επιτροπή από τα κόμματα τα οποία το έχουν καταθέσει.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι εμείς αυτή τη στιγμή, το λέμε ξεκάθαρα, δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες. Καλούμε τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική και να αφήσουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Διότι εμείς αυτή τη στιγμή δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική, γιατί ποινικές ευθύνες των Υπουργών μας δεν βλέπουμε. Άρα το ερώτημα εδώ θα πρέπει να το απευθύνετε και στα άλλα κόμματα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν βαθμό, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία, όπως έχει στελέχη και η Νέα Δημοκρατία. Δεν το πιστεύει ούτε ένας.
Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό κάπου υποτιμά και λίγο την νοημοσύνη των πολιτών».
“Να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς”
Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών κάνοντας αναφορά στη μείωση της ανεργίας, στιςν αυξήσεις του κατώτατου μισθού ενώ τόνισε ότι “το πρόβλημα είναι η συσσωρευμένη ακρίβεια”.
«Η δική μας πολιτική είναι πολύ σαφής: βάζω σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και δομικά και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσο για τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και αρκέστηκε να πει ότι στόχος είναι ¨να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς”, δείχνοντας έτσι το που στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση.
“Εκλογές την άνοιξη του 2027”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται πρόωρες εκλογές και ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει την άνοιξη του 2027, ενώ τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. “Ή πατάμε φρένο ή πατάμε γκάζι”, ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας την απόφαση του να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει προαναγγείλει. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση θα γίνει στον τομέα των πολεοδομιών, έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής.