Aλλαγές σε ωράριο, υπερωρίες, προσλήψεις και όχι μόνο φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται σε οκτώ κεντρικούς άξονες με στόχο τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Επίσης, στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, με ιδιαίτερη σημασία για το ύψος της σύνταξής τους μελλοντικά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης τη στιγμή της προσαύξησης της σύνταξης, ώστε το επιπλέον ποσό που προκύπτει να μην απομειώνεται. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι, όταν ο συνταξιούχος σταματήσει να εργάζεται και λάβει την αυξημένη σύνταξη, δεν θα υποστεί απώλειες από παρακρατήσεις που σχετίζονται με την εισφορά αλληλεγγύης.
Το Υπ.Εργασίας τονίζει επιδιώκεται η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας ενός διαφανούς και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος.

8 άξονες του νομοσχεδίου
Οι οκτώ βασικοί άξονες του νομοσχεδίου «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη»:
Πρώτος άξονας: Εύκολες και γρήγορες προσλήψεις
- Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα η αναγγελία πρόσληψης να ολοκληρώνεται με ένα έγγραφο, αντί για τέσσερα που προβλέπεται σήμερα.
- Δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για τον εργαζόμενο και δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσω της εφαρμογής myErgani.
- Για πρώτη φορά δημιουργείται εφαρμογή για κινητά για τους εργοδότες, αντίστοιχη της εφαρμογής myErgani, μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση όλων των ζητημάτων εργασιακών σχέσεων.
- Δίνεται η δυνατότητα ταχείας πρόσληψης για επείγουσες ανάγκες μιας επιχείρησης μέσω εφαρμογής στο κινητό, για εργασία έως δύο ημερών.
Δεύτερος άξονας: Μείωση της γραφειοκρατίας
- Με το νομοσχέδιο καταργούνται έντυπα που περιέχουν πληροφορίες που υποβάλλονται ήδη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, όπως π.χ. βιβλίο αδειών, ετήσιος πίνακας αδειών, ετήσιος πίνακας προσωπικού.
- Καταργείται η υποχρέωση να τηρεί ο εργοδότης σε έντυπη μορφή έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά.
- Ενοποιούνται οι πολιτικές για την πρόληψη βίας, παρενόχλησης, και τις εσωτερικές καταγγελίες.
- Διευθετούνται πρακτικά ζητήματα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.


Τρίτος άξονας: Εκσυγχρονισμός εργατικών διατάξεων
- Ένας εργαζόμενος δύναται να εργάζεται σήμερα σε δύο η περισσότερους εργοδότες έως 13 ώρες ημερησίως υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε έναν εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται πιστά τα όρια ανάπαυσης και μέγιστου ορίου εβδομαδιαίων ωρών εργασίας καθώς και η καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων από υπερωρίες.
- Δίνεται η δυνατότητα υπερωρίας και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις να ανέρχονται στο 40%.
Τέταρτος άξονας: Ενίσχυση εργαζομένων
- Στόχος των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων και η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Με αυτό το δεδομένο:
- Δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή τετραήμερης εργασίας όλο τον χρόνο (αντί για μόνο ένα εξάμηνο), εξυπηρετώντας ιδιαίτερα εργαζόμενους γονείς.
- Η μείωση αποδοχών, αμέσως μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή.
- Επεκτείνεται το επίδομα κυοφορίας/λοχείας και σε περιπτώσεις ασφάλισης/απασχόλησης σε πάνω από ένα ταμείο/εργοδότη.
- Το επίδομα γονικής άδειας κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
- Επεκτείνεται η χορήγηση του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες.
- Προβλέπεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον εργαζόμενο στη δυνατότητα κατανομής της ετήσιας άδειας αναψυχής, σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
- Ο εργαζόμενος μπορεί να δηλώσει μόνος του την οικειοθελή του αποχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.


Πέμπτος άξονας: Ενίσχυση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Με γνώμονα την ενίσχυση της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και της ασφάλειας, θεσπίζεται δέσμη διατάξεων που προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι:
- Οι υποδείξεις του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας καταγράφονται πλέον αποκλειστικά εγγράφως, και το βιβλίο υποδείξεων τηρείται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, προς διευκόλυνση ελέγχων.
- Καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία συντονιστών υγείας και ασφαλείας σε τεχνικά έργα, ανάλογα με το μέγεθός τους, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.
- Μειώνεται από 50 σε 20 το όριο εργαζομένων κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας ο ίδιος.
- Δίνεται έμφαση στην παροχή μαθημάτων πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, Heimlich) από την επιχείρηση προς τους εργαζόμενους.
- Ενισχύεται ο ρόλος των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και των Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ).
- Επικαιροποιείται η κατάταξη επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας, όπως και οι ειδικότητες των τεχνικών ασφαλείας (οι οποίες παρέμεναν αμετάβλητες στον νόμο από τη δεκαετία του 1980).
- Παρέχεται η δυνατότητα οι αναγκαίες μετρήσεις να ανατίθενται απευθείας στο ΕΛΙΝΥΑΕ, σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.
- Αναβαθμίζεται η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών με θέσπιση των σχετικών κριτηρίων αναγνώρισης.
- Δημιουργείται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηριδανός» για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας.
Έκτος άξονας: Εναρμόνιση με τις Διεθνείς Συμβάσεις ILO για την Εργασία
- Με το νομοσχέδιο κυρώνονται τρείς σημαντικές διεθνείς πράξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ενισχύοντας τη συμμόρφωση της χώρας με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.
Έβδομος άξονας: Λειτουργική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας
- Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας για πράξεις βίας εις βάρος τους ή παρεμπόδισης ελέγχου.
- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο μετακινήσεων και αναγνώρισης εξόδων διανυκτέρευσης για την ενίσχυση των ελέγχων στις νησιωτικές περιοχές.
- Θεσπίζονται οργανωτικές αλλαγές για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Επιθεώρησης προβλέποντας ενίσχυση υπηρεσιών, δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού.

Όγδοος άξονας: Κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μεγαλύτερη διαφάνεια, ευελιξία και προστασία των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Ειδικότερα, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
- Η πρόσφατη απαλλαγή των προσαυξήσεων από ασφαλιστικές εισφορές σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινά και αργίες επεκτείνεται και σε προσαυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς και σε προσαυξήσεις που χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη.
- Όταν ο εργαζόμενος συνταξιούχος δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, η επιπλέον παροχή δεν θα οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
- Δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις οργανώσεις συνταξιούχων.
- Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) συστήνονται Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας.
ΥΠ.Εργασίας: Αλήθειες και ψέματα
Πηγές δε στο Υπ.Εργασίας κάνουν λόγο για τέσσερα fake news που αφορούν το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:
Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.
Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. Άρα δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.

Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται δια νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή. Άρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες, και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.
Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.
Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.
Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζόμενου και να απολύεται με ένα sms.
Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με την λύση σύμβασης εργασίας.