Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει αμελλητί στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη τη δικογραφία για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, προκειμένου να διαβιβαστεί από τον τελευταίο στη Βουλή για να ερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΡΑΣ και του ΟΣΕ αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Συγκεκριμένα, δύο κατηγορούμενοι, στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, απολογούμενοι για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανέφεραν στον εφέτη ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών Σωτήρη Μπακαΐμη ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν ενήμεροι για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Αναλυτικότερα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών κατέθεσε ότι είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας. Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά.
Κατά συνέπεια λόγω των δύο αυτών καταθέσεων η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Οι δύο καταθέσεις
Για να κατεβάσει τα μολύβια ο ανακριτής, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, χρειάστηκαν δυο απολογίες γενικών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών, που κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το αδίκημα της «της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας». Τα στελέχη αυτά ερωτήθηκαν για την ευθύνη εποπτείας και προσκόμισαν ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει «τεκμηριωμένα» πως την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις προβλέψεις ασφαλείας που είχαν ληφθεί (π.χ όριο ταχύτητας, αριθμός σταθμαρχών κλπ) με δεδομένο ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στα τρένα.
«Σημείο μηδέν»
Αυτό ήταν και το «σημείο μηδέν» της έρευνας για τις τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αφού ο ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης, δεν είχε δικαίωμα με βάσει το άρθρο 86 του Συντάγματος να κάνει καμία περαιτέρω ενέργεια. Αμέσως συγκέντρωσε τη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή την απέστειλε στον Άρειο Πάγο, χωρίς αξιολόγηση ή πορισματική αναφορά (αμελλητί) ώστε από εκεί να καταλήξει στη Βουλή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα κρίσιμα έγγραφα
To πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στο πλαίσιο των απολογιών των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου εκδόθηκε στις 10/09/2021 από τον τότε γενικό διευθυντή Μεταφορών με θέμα «Ενημερωτικό Σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847» με παραλήπτες τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.
Στο έγγραφο με αφορμή υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847 final 02.12.2020) ο διευθυντής Μεταφορών σημειώνει θέματα ελλείψεων προσωπικού («έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί») αλλά και υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για να τονιστεί πως «επίσης η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης»
Σε άλλο έγγραφο στις 21/09/2021 ο ίδιος γενικός διευθυντής Μεταφορών αποστέλλει ένα δεύτερο («ΕΠΕΙΓΟΝ») με θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ» με τους ίδιους παραλήπτες, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.
Ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα δυο τελευταία χρόνια, 2020 και 2021 η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλλε ο ΟΣΕ από το 2020».
Σημειώνοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες» μεταξύ των οποίων «τη μη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση) με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο» (σ.σ. βανδαλισμοί, δολιοφθορές κ.λπ.).
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Dikastiko)