The Blog

Αφιέρωμα στη Μεσσηνιακή κουζίνα: Πώς να φτιάξετε παραδοσιακά λαλάγγια

Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ετοιμασία τους και πλάθανε όχι μόνο με το κλασικό σχήμα, αλλά και με Χριστουγεννιάτικα θέματα, όπως αστεράκια, σταυρούς κλπ. Σήμερα διατηρείται η παράδοση της παραγωγής των λαλαγγιών, τόσο στα σπίτια, όσο σε φούρνους και σε ζαχαροπλαστεία, αλλά και σε κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους κατά την διάρκεια των εορταστικών τους εκδηλώσεων.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες αποτελούν για τη Μεσσηνία παράδοση και δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Την παραμονή των γιορτών παλιότερα όλες οι νοικοκυρές άφηναν κάθε άλλη ασχολία και έδιναν προτεραιότητα στην παρασκευή των τηγανίδων.

Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ετοιμασία τους και πλάθανε όχι μόνο με το κλασικό σχήμα, αλλά και με Χριστουγεννιάτικα θέματα, όπως αστεράκια, σταυρούς κλπ. Σήμερα διατηρείται η παράδοση της παραγωγής των λαλαγγιών, τόσο στα σπίτια, όσο σε φούρνους και σε ζαχαροπλαστεία, αλλά και σε κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους κατά την διάρκεια των εορταστικών τους εκδηλώσεων.

Συνταγή για Λαλάγγια

Υλικά

Τα υλικά για την παρασκευή τους είναι απλά. Ένα κιλό αλεύρι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ένα φακελάκι ξερή μαγιά, αλάτι, λίγο χλιαρό νερό, λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε αλεύρι και λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Αλατίζουμε και ζυμώνουμε πάλι.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε.

Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον για μια ώρα.

Από τη ζύμη φτιάχνουμε μπαλάκια που τα ανοίγουμε σε κορδόνια και τα διπλώνουμε να πάρουν σχήματα σαν σαλιγκαράκια.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές.

Τα λαλάγγια τρώγονται σκέτα, αλλά συνοδεύονται και με μια πικάντικη φέτα ή με γραβιέρα και μέλι.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr