ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2014 11:20 EET | Updated 05/12/2014 14:00 EET

NASA: Το Orion πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση

Brent Lewis via Getty Images
CAPE CANAVERAL , FL - December 5: The space craft Orion lifts off from the launch pad at Space Launch Complex 37 on Friday, December 5, 2014 at the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida. Orion fitted with United Launch Alliance's Delta IV Heavy rocket traveled into space to orbit Earth twice before returning into the Pacific Ocean near the coast of San Diego. (Photo By Brent Lewis/The Denver Post via Getty Images)

Το NASA TV μετέδωσε ζωντανά την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Orion, του σκάφους που προορίζεται για την μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα.

Το σκάφος που ξεκίνησε μη επανδρωμένο το μακρινό του ταξίδι σήμερα, αναμένεται να φτάσει 15 φορές ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ οι επιστήμονες αξιολογούν ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ακραία ταχύτητα, πριν πέσει τελικά με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κάψουλα Orion, αφού τοποθετήθηκε στην κορυφή του πυραύλου Delta IV, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σήμερα στις 14.05 ώρα Ελλάδας, 07.15 τοπική ώρα.

Το σκάφος, 18 περίπου λεπτά μετά την απογείωσή του βρισκόταν ήδη σε τροχιά και προετοιμαζόταν για την επόμενη πυροδότηση του κινητήρα του. Η εκτόξευση, που είχε πραγματοποιηθεί για χθες, Πέμπτη αναβλήθηκε λόγω προβλήματος στις βαλβίδες των δεξαμενών υδρογόνου στον μεγάλο πύραυλο Delta IV που μεταφέρει στην κορυφή του το Orion. Η αποστολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να διαρκέσει 4,5 ώρες και το Orion θα πέσει τελικά με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό, από όπου θα συλλεγεί από σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κάψουλα θα μεταφέρει από την επόμενη δεκαετία τους Αμερικανούς αστροναύτες πέρα από την τροχιά της Σελήνης, πρώτα στους αστεροειδείς και τελικά στον μακρινό Άρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος θα φτάσει το ύψος των 6.000 χιλιομέτρων, ψηλότερα από την ασφαλή τροχιά στην οποία κινείται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

Κατά την επιστροφή του το Orion, υπολογίζεται ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 32.000 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμική του ασπίδα θα εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών, η υψηλή ταχύτητα οφείλεται στην μακρινή απόσταση που θα διανύσει.

Για την πτώση του στη θάλασσα αναπτύχθηκαν γιγαντιαία αλεξίπτωτα, που έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν διαδοχικά για να επιβραδύνουν την κάθοδό του μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού. Η επόμενη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του Orion θα γίνει για το 2018, όταν η κάψουλα θα κάνει το γύρο της σελήνης πριν επιστρέψει στη Γη.

Sponsored Post