Οι εμπνευστές του ζαχαροπλαστείου Φύσις μιλούν στην HuffPost Greece

Φύσις: Ένα διαφορετικό ζαχαροπλαστείο με άρωμα Ελλάδας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΔΑΣ

Ο Γιάννης και ο Νεκτάριος Νταλιάνης, δημιουργοί και εμπνευστές του Φύσις μιλούν στην HuffPost Greece για το δικό τους γευστικό ταξίδι στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής.To Physis που άνοιξε άρχικα στην Αγία Παρασκευή και επεκτάθηκε πρόσφατα στο Μαρούσι ξεχωρίζει γιατί χρησιμοποίεί αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες αποφεύγωντας τη ζάχαρη και τα λιπαρά με έμφαση στα φρούτα εποχής.

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Φύσις;

Είχαμε ήδη από το 2001 μια εμπορική εταιρεία που είχε ως αντικείμενο το εμπόριο βιολογικών τροφίμων και το 2009 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Φύσις που μας εξέφραζε τόσο επιχειρηματικά όσο και σαν στάση ζωής. Πρόσφατα το Φύσις απέκτησε αδελφάκι και συνεχίζουμε από εκεί το γευστικό μας ταξίδι.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Φύσις;

Παρακολουθώντας τη φύση, διαπιστώνει κανείς ότι κινείται με μέτρο, δημιουργεί με ήθος και σύνεση, είναι οικονόμος και η ομορφιά της βρίσκεται στην απλότητα. Εμπνευσμένοι απ’ αυτές τις αρχές, υλοποιήσαμε το όραμά μας δημιουργώντας το Ζαχαροπλαστείο «Φύσις», με στόχο να προσφέρει γλυκά με ήθος. Για εμάς, η ομορφιά και η απόλαυση δεν είναι θέμα lifestyle ή κοινωνικού status, αλλά θέμα πολιτισμού και δίνουμε έμφαση στην ελληνική παράδοση και τον ελληνικό τρόπο ζωής, που αποτελούν και πηγή έμπνευσης για το Φύσις.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε έρχονται από την ελληνική γη και δίνουμε μεγάλη σημασία ώστε να είναι ποιοτικά και βιολογικά. Χρησιμοποιούμε πολύ το ανθότυρο και τη φέτα, αντί για άλλα εμπορικά τυριά, σουσάμι, γιαούρτι πρόβειο βιολογικό, μέλι, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, φρέσκο γάλα βιολογικό, φρούτα, χαρούπι, μαστίχα Χίου και πολλά άλλα αγνά υλικά.

Τι διαφοροποιεί τα Ζαχαροπλαστεία Φύσις από τα άλλα Ζαχαροπλαστεία;

Στο Φύσις χρησιμοποιούμε αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες και στόχος μας είναι τα γλυκά μας να είναι πιο υγιεινά με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη και έμφαση στα φρούτα εποχής. Θέλουμε τα γλυκά μας να έχουν πραγματικές γεύσεις οι οποίες αναδεικνύουν τα υλικά και την υψηλή τεχνογνωσία με πολύ νόστιμες προτάσεις. Επίσης μπορεί να γλυκά μας να είναι βιολογικά στη γεύση και την παρασκευή, αλλά χωρίς να επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή. Σκοπός μας είναι να δίνουμε καινοτόμες προτάσεις, όπως βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη, με μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη, μελομακάρονα χωρίς καθόλου ζάχαρη, κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και χριστουγεννιάτικο κορμό χωρίς ζάχαρη, με χαμηλά λιπαρά και ακατέργαστο βιολογικό κακάο.

Με ποιόν τρόπο στηρίζετε τους Έλληνες παραγωγούς;

Συνεργαζόμαστε με το Κτήμα Κοκολάκη, από όπου προμηθευόμαστε τα βιολογικά μας αυγά. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι αυτά που παράγει από τα βιολογικά του μποστάνια του τα χρησιμοποιεί ως τροφή για τα κοτόπουλα.

Επίσης συνεργαζόμαστε με τη φάρμα Παπαμαρίνου στην Προσότσανη Δράμας για βούτυρο, γιαούρτι και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά αλλά και με άλλους μικρότερους παραγωγούς. Είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες καινούριες συνεργασίες και δεν μας ενοχλεί καθόλου να πληρώσουμε λίγο ακριβότερα, αρκεί να ανταποκρίνονται στις ποιοτικές μας προδιαγραφές.

Πόσο υγιεινά είναι τα γλυκά του Φύσις;

Για το Φύσις υγιεινό γλυκό ή μάλλον υγιεινό επιδόρπιο ισοδυναμεί με απουσία χημικών ουσιών όπως διογκωτικά, χρωστικές, κλπ. Αντίθετα για το τελικό αποτέλεσμα βασιζόμαστε στις ιδιότητες των πρώτων υλών και στην τεχνογνωσία μας, και όχι στην επιτυχία και αντοχή των χημικών επιπρόσθετων. Τα γλυκά μας έχουν όχι μόνο χαμηλά λιπαρά, αλλά κυρίως καλά λιπαρά (όπως σησαμέλειο, ελαιόλαδο) και τέλος όπου κρίνεται απαραίτητο βούτυρο φρέσκο αλλά όχι μαργαρίνη. Προσπαθούμε, επίσης, να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και σε κάποια γλυκά την έχουμε αντικαταστήσει με χυμό Αγαύης.

Ποιο γλυκό σας πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς;

Θα αναφέρουμε κάποια στην τύχη προς αποφυγή παρεξηγήσεως των υπολοίπων γλυκών μας!

Την πορτοκαλόπιτα με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού που συνδυάζει το βιολογικό γιαούρτι με το χειροποίητο φύλλο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο γλυκό με γεύση και μοναδικά αρώματα! Το Εσμαϊλιέ, μια λιβανέζικη συνταγή, που έχει άγλυκη κρέμα με βάση το γάλα και ωραία αρώματα και την τούρτα cheesecake με δροσερό άρωμα της βιολογικής μας φράουλας, κρεμώδη υφή Κρητικού τυριού και ανθότυρο Σχοινούσας και βάση τραγανού μπισκότου.

Φύσις:

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή

Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι