ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2014 16:52 EET | Updated 19/12/2014 16:53 EET

Ομπάμα: Η Ουάσινγκτον θα απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση της Βόρειας Κορέας

Alex Wong via Getty Images
WASHINGTON, DC - DECEMBER 19: U.S. President Barack Obama speaks to members of the media during his last news conference of the year in the James Brady Press Briefing Room of the White House December 19, 2014 in Washington, DC. President Obama faced questions on various topics including the auto industry, U.S. economy, the Sony hack, his executive action on immigration, and his plan on working with a Republican majority Congress. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Μετά το FBI και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony, αλλά ότι δεν συνεργάστηκε με κάποια άλλη χώρα για τον σκοπό αυτό.

Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά» και «θα αντιδράσουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ίδιας της Sony, o Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφασή της να ματαιώσει την πρεμιέρα της ταινίας The Interview λόγω των απειλών που δέχτηκε. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε «έναν δικτάτορα» να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ