ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/01/2015 11:45 EET | Updated 31/01/2015 13:55 EET

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και προβλήματα στις συγκοινωνίες σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά

eurokinissi
Στο Άργος ισχυροί άνεμοι έσπασαν δένδρα στην εθνική Άργους -Κορίνθου

Προβλήματα τόσο σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και στα νησιά προκαλεί η κακοκαιρία καθώς έχουν καταγραφεί πλημμύρες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων αλλά και των ισχυρών ανέμων.

Στη Σάμο, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις από την προηγούμενη Κυριακή, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση βράχων. Συγκεκριμένα, ένας πελώριος βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στον δρόμο στο σημείο μεταξύ των δύο κόμβων που οδηγούν στην Βλαμαρή και στην πόλη, στο ύψος του Νεκροταφείου, αντίστοιχα. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε όχημα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στο εθνικό δίκτυο Σάμου – Καρλοβασίου στα Αυλάκια, στον δρόμο προς Παγώνδα, Πύργο και Μυτιληνιούς. Επί ποδός ήταν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν στα σημεία που υπήρξε κατολίσθηση των βράχων. Με ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των οδηγών.

Σημειώνεται πως δεν εκτελέστηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από και προς το νησί από την περασμένη Πέμπτη ενώ τα επόμενα δρομολόγια θα γίνουν από τον Πειραιά την Τρίτη το απόγευμα. Ματαιώσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια της Aegean Airlines.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και η χιονόπτωση, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στα Τζουμέρκα καθώς καταγράφηκαν μεγάλες κατολισθήσεις, το ίδιο και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου και την Πρέβεζα. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η στάθμη του Αχέρωντα βρίσκεται λίγο πριν την υπερχείλιση και απειλείται η ήδη πλημμυρισμένη περιοχή στον κάμπο στη Γλυκή.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και τους κατοίκους του Δήμου Νικολάου Σκουφά στην 'Αρτα. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από το πρωί του Σαββάτου ενώ έχουν καταγραφεί αρκετές ζημιές.

Ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου, υπερχείλισαν και παρέσυραν γέφυρες. Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και μονάδες. Επίσης, πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται και με το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ στις Συκιές, που βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Το μεσημέρι,συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Νικολάου Σκουφά προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.  

Η κακοκαιρία και η συνεχή βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και στην Σπάρτη. Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, από το 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ποταμιάς - Λιαντίνας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την επαρχιακή οδό Ξηροκαμπίου - Δάφνης - Λιαντίνας - Βασιλικής.

Πολλά στρέμματα με καλλιέργειες, στο οροπέδιο της Μαντινείας, έχουν πλημμυρίσει από την βροχόπτωση των τελευταίων δύο ημερών. Σοβαρότερα προβλήματα, με την στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει αρκετά, έχουν προκληθεί στην περιφέρεια του χωριού Πέλαγος.

Από την υπερβολική συσσώρευση υδάτων στο Πέλαγος, η Τροχαία Τρίπολης σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του δήμου Τρίπολης, προχώρησαν σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και κλείσιμο των δρόμων, Πελάγους - Παρόρι και Πελάγους - Κτηνιατρείο, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ