The Life Goddess: Το μαγαζί που έκανε τους δρόμους του Λονδίνου να μυρίζουν φέτα και γραβιέρα

The Life Goddess: Το μαγαζί που έκανε τους δρόμους του Λονδίνου να μυρίζουν φέτα και γραβιέρα
The Life Goddess

Στο κέντρο του Λονδίνου, κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, οι Βρετανοί μπορούν να δοκιμάσουν θυμαρίσιο μέλι και ελληνική φέτα, ενώ οι Έλληνες να απολαύσουν, το δυσεύρετο στο εξωτερικό, φρέντο καπουτσίνο! Κάπως έτσι, το The Life Goddess έχει καταφέρει να γίνει αγαπημένο στέκι και να κάνει τους δρόμους του Λονδίνου να μυρίζουν προσούτο Ευρυτανίας και γραβιέρα Κρήτης. Ο Νίκος Νυφούδης, ένας από τους τρεις εμπνευστές του The Life Goddess μιλάει στην HuffPost Greece για την «θεότητα της ζωής» και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Ο Νίκος Νυφούδης

Πώς προέκυψε η δημιουργία του Life Goddess;

To The Life Goddess (TLG) ήταν μια ιδέα που προέκυψε κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Στην αναζήτηση ποιοτικής πρώτης ύλης για το σπιτικό μαγείρεμα συνειδητοποίησα πως πολύ απλά, δεν υπήρχαν. Πώς να κάνεις γίγαντες πλακί χωρίς τους σωστούς γίγαντες; Ή πως να κάνεις χωριάτικη χωρίς την απαραίτητη φέτα; Πλέον, όλα αυτά μπορεί να τα βρει κανείς στο TLG στην καρδιά του Λονδίνου και σε εξαιρετική σχέση ποιότητας- τιμής και απόστασης. Φανταζόμασταν έναν χώρο που θα είναι ταξίδι στην Ελλάδα και όσοι έχουν επισκεφτεί το παντοπωλείο μας καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ...

Πότε ξεκίνησε το Life Goddess;

Η ιδέα του TLG προέκυψε σε ένα καφέ στη Marylebone road μαζί με τον αδερφό μου Γιώργο. Στην πορεία έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από καλούς φίλους και συνεργάτες μαζί με τον Ηλία Κουλακιώτη, τον Άνθιμο Πατσιούρα όπως και πολλούς άλλους. Από τα μέσα του καλοκαιριού, στην οικογένειά μας έχει προστεθεί ο Νεκτάριος Μακαρίδης ως βασικός μας σεφ. Όλα τα παιδιά στο TLG είναι η οικογένειά μας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο TLG έρχεσαι να δουλέψεις βασικά για την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την αγάπη που εισπράττεις.

Και το όνομα; Πώς προέκυψε;

Το είδα στον ύπνο μου (γέλια). Όχι, θέλαμε κάτι που να παραπέμπει Ελλάδα κι αν με ρωτούσες με ποιο ζώο μοιάζουμε ως λαός, είναι με το αγριοκάτσικο επειδή αντέχουμε στα δύσκολα και στις κακουχίες, ενώ ταυτόχρονα είμαστε εφευρετικοί και δυναμικοί. Ο κύκλος που μας περιβάλλει δίνει τη λογική της ολοκλήρωσης. Για εμάς στο TLG ένα καλό γεύμα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας δημιουργικής ημέρας.

Γιατί επιλέξατε το Λονδίνο;

Το Λονδίνο είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου. Αν το καταφέρουμε εδώ μπορούμε παντού. Είναι, άλλωστε, και η αγαπημένη πόλη των Ελλήνων του εξωτερικού. Επίσης, η γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου αυτή την περίοδο είναι ανεπανάληπτη. Είναι μια μεγάλη αγορά, με συνειδητοποιημένους καταναλωτές κι αυτό ακριβώς ψάχναμε και θέλαμε.

Ποια ελληνικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό;

Το ελληνικό μέλι με διαφορά. Το ελληνικό μέλι λατρεύεται. Και το δικό μας είναι, φυσικά, καταπληκτικό! Η φέτα μας είναι ένα φοβερό προϊόν, όπως και το στραγγιστό γιαούρτι. Στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα θέλουν πολλή δουλειά κι εκεί βάζουμε προσωπική εργασία, αγάπη, θυσία από τους αγαπημένους ανθρώπους μας και πόσα άλλα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε για τη δημιουργία της επιχείρησής σας στο εξωτερικό;

Είναι δύσκολο να ζήσει ο Έλληνας στο εξωτερικό γενικά. Ο δικός μας ουρανός είναι άλλο πράγμα. Το κρίμα ανήκει σ’ αυτούς που οδήγησαν μια γενιά πάλι στην ξενιτιά. Κατά τα άλλα το βασικό πρόβλημα είναι το μεγάλο αρχικό κεφάλαιο και το κόστος διαβίωσης. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά. Χρειάζεται πολύ τόλμη και διάθεση. Κατά τα άλλα το κράτος είναι εδώ για να σε στηρίξει. Στα αρνητικά είναι το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα fund του εξωτερικού αυτή τη φορά επενδύουν στο Λονδίνο και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Πόσα καταστήματα μετρά αυτή τη στιγμή το The Life Goddess;

Το TLG έχει δύο χώρους, το παντοπωλείο στη Store street όπου μπορείς να ψωνίσεις ελληνικά προϊόντα αλλά και να γευτείς πολλές λιχουδιές και το εστιατόριό μας, το experimental στην Carnaby street. Το δεύτερο είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και μη να δοκιμάσουν σπάνια ελληνικά πιάτα και μοναδικά κρασιά, μέρος του One barrel project.

Τι όνειρα κάνετε για το μέλλον;

Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το TLG έχει ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες και βασικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε ακόμα έναν χώρο στο Λονδίνο. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ακόμα και για ένα παντοπωλείο σε ελληνικό ξενοδοχείο σε ελληνικό νησί. Fingers crossed που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι!

Πήγαινε στην αρχική σελίδα