Τεχνικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα το Eurogroup

Τεχνικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα το Eurogroup
ASSOCIATED PRESS

Στο τραπέζι της “πραγματικής” διαπραγμάτευσης θα κάτσει από σήμερα Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές, αναφορικά με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας.

Από σήμερα μέχρι και το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν τα κοινά σημεία που θα τους οδηγήσει σε μια συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Στην ελληνική πλευρά αν και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή «θετική», καθώς όπως εκτιμούν αποδεικνύεται ότι και οι δύο πλευρές αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα καθίσουν οι τρεις γνωστοί ελεγκτές της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε) , ο κ. Τόμας Βίζερ και οι συνεργάτες του- Από την ελληνική πλευρά το βάρος της διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο θα κληθεί να σηκώσει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης μαζί με την ομάδα της Lazard που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι από σήμερα έως και τη Δευτέρα οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν το πλαίσιο του προγράμματος – γέφυρα το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου μνημονίου, αλλά και νέες μεταρρυθμίσεις που θα συνδιαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ΟΟΣΑ.

Η πρώτη μάχη θα δοθεί για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η έκβαση αυτής της συζήτησης θα κρίνει το ύψος των νέων παρεμβάσεων, αλλά και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα ζητήσει μείωση του στόχου στο 1,5% από 3% που είναι για το 2015 και 4,5% για το 2016 και μετά.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι εφόσον επιτευχθεί η προσπάθεια της κυβέρνηση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε αυτόματα θα περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό, ενώ θα εξοικονομηθούν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις.

Στο μέτωπο της αντικατάστασης των δημοσιονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα με νέες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση θα προτείνει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την εφαρμογή περιουσιολογίου ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής , την προκήρυξη διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές συχνότητες, την αλλαγή του φορολογικού κ.α.

Δημοφιλή