Ταξίδι με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην φλεγόμενη Ουκρανία

Ταξίδι με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην φλεγόμενη Ουκρανία
HuffPost Greece

Το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε νωρίς το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επανέλαβε πολλές φορές, ότι πετά πάντα με αεροπλάνα της γραμμής και οικονομική θέση. Όμως αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι απαιτούσε ιδιαίτερη ασφάλεια. Το αεροσκάφος είχε προορισμό το Κίεβο της φλεγόμενης Ουκρανίας. Στο κυβερνητικό αεροσκάφος, τύπου Εμπραέρ των 32 θέσεων, επιβιβάστηκαν Πρέσβεις, εμπειρογνώμονες, και άντρες της ασφαλείας με όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού όλοι δούλευαν πυρετωδώς και ανταλλάζανε σημειώσεις και έγγραφα. Ο Υπουργός στην μέση του ταξιδιού άνοιξε έναν κλειστό καφέ φάκελο. Θα περίμενε κανείς να είναι ένα ακόμα απόρρητο έγγραφο αλλά όπως διαπιστώσαμε ήταν τα χαρτιά εξετάσεων των φοιτητών του από το Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου ο Υπουργός δίδασκε μέχρι το προηγούμενο εξάμηνο. Κάθισε μέσα στο αεροπλάνο διόρθωσε και βαθμολόγησε τα γραπτά.

Το ταξίδι στο Κίεβο της Ουκρανίας αποτελεί μέρος του σχεδίου του Υπουργού, όπως μας εξηγεί για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διεθνείς σχέσεις. Την ώρα που παρά τις ειρηνευτικές διαδικασίες, οι μάχες ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τον Ουκρανικό στρατό, μαίνονται στα Ανατολικά της χώρας, η Ελλάδα θεωρεί ο Υπουργός μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία. Ο ίδιος έχει δεκτή έντονη κριτική από δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο για την φερόμενη «φιλορωσική» στροφή της Κυβέρνησης.

Έχει κάνει στροφή η Κυβέρνηση προς την Ρωσία;

Η Ρωσία είναι πατροπαράδοτος σύμμαχος της Ελλάδας, όπως και η Ουκρανία. Σε μερικούς φάνηκε παράξενο, αλλά παρατήρησα το εξής: όταν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς της ΕΕ η κάποιων ισχυρών κρατών έφτανε σε κρίσιμο σημείο, υπήρχε μια καμπάνια, σκοτώστε τον Υπουργό εξωτερικών στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα.

Είχε σκεφτεί η Κυβέρνηση να ζητήσει χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα με δεδομένη και την δήλωση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι υπάρχει Plan B χρηματοδότησης από αυτές τις χώρες.

Δεν είναι το θέμα να ζητήσουμε χρήματα από την Ρωσία , εμείς δουλεύουμε για να ανοίξουν οι οικονομικές μας σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Ο ισχυρότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας είναι η Κίνα, γιατί αν εμείς κάνουμε δουλειές με την Κίνα είναι αμαρτία; Εγώ δεν δέχομαι αυτήν την υποκρισία στην Ευρώπη, τα 2 μέτρα και τα 2 σταθμά. Οι Ευρωπαίοι καλώς τα κάνουν για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας με τρίτες χώρες αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρώει σφαλιάρα και να λέει: Κύριε επιτρέπετε να πάω μέχρι την απέναντι ακτή; Όχι, ή θα κάνουμε Ευρωπαικές σχέσεις όλοι μαζί ή και συνοδευτικά κάθε χώρα θα ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τρίτες χώρες, εμείς θα ενδυναμώσουμε την σχέση μας με όλες τις χώρες και θα σας θυμίσω ότι από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, κερδισμένη είναι μια Νατοική χώρα η Τουρκία που έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της σε αγροτικά προιόντα απέναντι στην Ρωσία. Γιατί δε φώναζε κανένας , εμείς απλώς θα τρώμε φάπες συνεχώς θα χάνουμε αγορές, αν πούμε καμία κουβέντα είμαστε κακά παιδιά, και οι εταίροι δίπλα μας αναπτύσσονται χωρίς να εφαρμόζουν καθόλου τις κυρώσεις. Κάποιοι νομίζανε ότι η Ελλάδα της φάπας πρέπει να εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα της φάπας, ε, δεν είμαστε!

Υπήρχε όμως κάποιο σχέδιο να ζητήσουμε χρήματα από την Ρωσία;

Μα δε χρειάζεται να ζητήσουμε, είναι γνωστό ότι οι χώρες Μπρικς εχουν αγοράσει δις ελληνικών ομολόγων, μην κάνουμε σαν να είμαστε παρθένες και είναι γνωστό ότι η Κίνα έχει αγοράσει ομόλογα από όλες τις χώρες που είναι υπό κρίση στην ΕΕ.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις με τους εταίρους μας;

Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης. Οι εταίροι μας αυτό που έδειχναν να φοβούνται, άλλοι στα λόγια για να μας κοροϊδεύουνε και άλλοι πράγματι μπορεί να το φοβόντουσαν ήταν μήπως φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα και τους ζητήσουμε αυτούς να το χρηματοδοτήσουνε.

Εμείς τους είπαμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην Ελλάδα της πενταετίας που πέρασε έγινε μια τρομερή ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου. Τα μεγάλα εισοδήματα στη χώρα έχουνε δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό αύξηση του πλούτου τους κάθε χρόνο δηλαδή διπλασιασμό πλούτου, περιουσίας, εισοδήματος σε μια πενταετία, από αυτούς θα τα πάρουμε και θα τα δώσουμε σε αυτούς από τους οποίους τα παίρνανε την τελευταία πενταετία άρα ισοσκελισμός.

Όμως βλέπουμε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει για κάποιο λόγο να πιάσουν ούτε ανθρώπους που ήταν σε λίστες, ούτε τη φοροδιαφυγή, τι είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει;

Είναι γεγονός ότι δε μπορεί κανείς να πιάσει κάθε ξεχωριστό φοροφυγάδα ή κάθε έναν που κλέβει. Αλλά ο πυρήνας του προβλήματος είναι η πολιτική βούληση. Δηλαδή αν συζητήσετε με ανθρώπους της εφορίας, αν συζητήσετε με ανθρώπους που ξέρουν τη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή πως μεθοδεύεται τότε είναι ολοφάνερο ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και αυτή η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση. Υπάρχει μια εφορία η οποία δεν είναι ενταγμένη στο πληροφορικό σύστημα της χώρας, δεν έχει ψηφιοποιηθεί η όλη διαδικασία. Είναι η εφορία των γιωτ στον Πειραιά, γιατί άραγε; Γιατί δηλαδή έχουμε ψηφιακή πρόσβαση σε αρχεία στην εφορία Δ’ που είναι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι και δεν έχουμε εκεί που είναι τα γιωτ;

Ο Νίκος Κοτζιάς θεωρεί πως σε έναν χώρο όπου υπάρχουν πολλές εστίες έντασης, στην Ουκρανία, την Λιβύη, τα Βαλκάνια η Ελλάδα είναι το μόνο σταθερό σημείο.

«Εγώ είπα σε πάρα πολλούς συναδέλφους μου, ωραία αποσταθεροποιούμε την Ελλάδα, ωραία ανατρέπετε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων. Έχετε σκεφθεί μετά τι θα σας έρθει; Το απόλυτο χάος. Αλλά δεν είναι το χάος στην Ελλάδα, είναι το αν το σημείο αυτό το κεντρικό αποσταθεροποιηθεί τότε αυτή η αποσταθεροποίηση θα πιάσει όλη την περιοχή.

Δημοφιλή