Το "Going Clear" έρχεται για να γίνει ο εφιάλτης των Σαϊεντολόγων

Το "Going Clear" έρχεται για να γίνει ο εφιάλτης των Σαϊεντολόγων
Director Alex Gibney attends the premiere of
Director Alex Gibney attends the premiere of
Arthur Mola/Invision/AP

Αυτές τις μέρες, στο Austin του Texas, λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα φεστιβάλ ταινιών, μουσικής και νέων μέσων, το South by Southwest (SXSW). Στα πλαίσια αυτού έγινε και η περιορισμένων θέσεων προβολή του Going Clear: Scientology And The Prison of Belief, του ντοκιμαντέρ του Alex Gibney πάνω στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, το οποίο ήδη από τον Ιανουάριο, όταν και έκανε πρεμιέρα στο Sundance Festival, έχει θεωρηθεί το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Και όχι άδικα, όπως θα δείτε παρακάτω.

Το βιβλίο που τα ξεκίνησε όλα

Βασισμένο στο γεμάτο αποκαλύψεις, σκληρές αλήθειες και οδυνηρές ιστορίες ομώνυμο βιβλίο του Lawrence Wright, το Going Clear εισχωρεί στα απόκρυφα της Σαϊεντολογίας και παρότι ακολουθεί πιστά το δρόμο του διάσημου βιβλίου, ως ταινία είναι σίγουρο πως θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση και επίδραση στον κόσμο. Κάτι που αποδεικνύει πως ο Gibney δεν φοβάται τα αντίποινα των Σαϊεντολόγων, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί για τους καλούς τους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το μότο του ιδρυτή της αίρεσης, L. Ron Hubbard ήταν “Never defend, always attack”. Ποτέ μην αμύνεσαι, πάντα να επιτίθεσαι. Αυτός που θα έπρεπε να φοβάται αυτή τη φορά, αντιθέτως, είναι η ίδια η Εκκλησία.

Οι πρώτες κριτικές του Going Clear, τόσο από το Sundance όσο και από το SXSW, μιλάνε για μια πραγματική εμπειρία που βάζει το θεατή σε διαδικασία αναθεώρησης σχετικά με τη Σαϊεντολογία -αλλά και το ανθρώπινο είδος. Αναφέρουν μάλιστα πως η ταινία είναι αρκετά διασκεδαστική και πολλές φορές αληθινά αστεία, μέχρι τη στιγμή που ως θεατής συνειδητοποιείς πόσες ζωές έχουν καταστραφεί και πόσες οικογένειες έχουν διαλυθεί στο όνομα όλων αυτών των τραβηγμένων, εξωφρενικών θεωριών πάνω στις οποίες βασίζεται η θρησκεία της Σαϊεντολογίας.

Οι εξωφρενικές θεωρίες, οι διάσημοι ακόλουθοι και τα μυστικά

Ο Gibney έχει συμπεριλάβει στην ταινία του αρκετές συνεντεύξεις σημαντικών μελών όπως του Marty Rathbun, ο οποίος λειτουργούσε ουσιαστικά ως υπαρχηγός της Εκκλησίας για πολλά χρόνια, και του διάσημου σκηνοθέτη Paul Haggis, επί χρόνια οπαδού της θρησκείας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας ωστόσο ασχολείται με τον ιδρυτή L. Ron Hubbard, τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που σκέφτηκε, δημιούργησε και οργάνωσε το κίνημα της Σαϊεντολογίας, και την παρανοϊκή ζωή και καριέρα του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να πείσει τόσους ανθρώπους να ενστερνιστούν τις παράλλογες θεωρίες του για το σύμπαν και την ιστορία της ανθρωπότητας.

Φυσικά η ταινία κάνει αναφορά και στους διάσημους ακόλουθους της Εκκλησίας, όπως ο Tom Cruise και ο John Travolta. Ο τελευταίος, μάλιστα, λέγεται πως παραμένει αναγκαστικά μέλος, λόγω των αμέτρητων πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων (ράμματα για τη γούνα του, δηλαδή) που έχει συγκεντρώσει η Εκκλησία εις βάρος του, έπειτα από χρόνια “πνευματικού λογιστικού ελέγχου”.

Τι είναι ο πνευματικός λογιστικός έλεγχος;

Να μια καλή ερώτηση. Σύμφωνα με την ταινία, πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία κάθε Σαϊεντολόγος αποκαλύπτει κάθε μικρό και μεγάλο μυστικό του, μυστικά τα οποία και καταγράφονται και χρησιμοποιούνται κάθε φορά που η Εκκλησία χρειάζεται να δώσει μια μικρή “ώθηση” σε αυτό το άτομο. Εκβιασμός, σαν να λέμε.

Αυτά και πολλά, πολλά ακόμα αποκαλύπτει ο Gibney μέσω του Going Clear και, μέχρι η ταινία να κάνει πρεμιέρα στο HBO στις 29 Μαρτίου, μπορούμε να κρατήσουμε μερικούς από τους χαρακτηρισμούς που της έδωσαν όσοι την έχουν δει: αποκαλυπτική, τρομακτική, πρωτοφανή, τολμηρή, γενναία, “δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει μέχρι σήμερα”. Μια γερή πρώτη γεύση μάλλον την πήραμε.

Δημοφιλή