Κόντρα για το βίντεο με το δάχτυλο: «Μοντάζ» λέει ο Βαρουφάκης, για ψέματα τον κατηγορεί η Bild

Κόντρα για το βίντεο με το δάχτυλο: «Μοντάζ» λέει ο Βαρουφάκης, για ψέματα τον κατηγορεί η Bild

Σε «πέτρα του σκανδάλου» εξελίσσεται βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη (2013) στο Ζάγκρεμπ, όπου ο νυν υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει άσεμνη χειρονομία «δείχνοντας το δάχτυλο», αναφερόμενος στη Γερμανία.

Στο επίμαχο βίντεο ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της Αργεντινής εντός της ευρωζώνης «και να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία», κάνοντας τη χαρακτηριστική χειρονομία. Το βίντεο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη στη γερμανική τηλεόραση (ARD), στο οποίο περιλαμβάνονταν αναφορές στην καριέρα του. Ο υπουργός χαρακτήρισε το βίντεο μονταρισμένο.«Το βίντεο είναι πλαστό, είναι μονταρισμένο, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι για το γεγονός και μόνο ότι σκέπτεστε πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι τέτοιο. Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζατε».

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής Bild, η οποία δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ρεπορτάζ, με τίτλο «ο Βαρουφάκης είπε ψέματα στην εκπομπή του Γιάουχ;» και υπότιτλο «ο υπουργός Οικονομικών των Ελλήνων ισχυρίζεται ότι το βίντεο είναι παραποιημένο - ειδικοί αμφιβάλλουν». Όπως εκτιμάται στο ρεπορτάζ, το επίμαχο βίντεο δεν είναι μονταρισμένο.

Σύμφωνα με τον «Conflict Reporter», ειδικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει «συλλάβει» πολλά βίντεο από την Ουκρανία και την Συρία ως κατασκευασμένα , δεν υπάρχει κάποια ένδειξη παραποίησης του βίντεο. «Σκιές, εκφορά και ειδικά η κίνηση του πουκαμίσου όταν ο Βαρουφάκης σηκώνει το χέρι του για να δείξει το δάχτυλο - όλα ταιριάζουν», δηλώνει και εξηγεί ότι εξέτασε το βίντεο τμηματικά, περίπου 40 φορές.

Ο ειδικός σε βίντεο και κινηματογράφο Κώστας Νομικός εκφράζει την βεβαιότητα ότι το βίντεο είναι αυθεντικό: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και ότι δεν έχει τύχει επεξεργασίας από κανένα ειδικό εφέ ή μοντάζ. Και η εικόνα και ο ήχος ταιριάζουν, δεν υπάρχει κανένα κόψιμο. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ειδικός, είναι προφανές για τον καθένα», δηλώνει.

«Αν το βίντεο πράγματι δεν είναι παραποιημένο, τότε ο Βαρουφάκης συνελήφθη ως ψεύτης ενώπιον ενός ακροατηρίου εκατομμυρίων», αναφέρει η εφημερίδα.

Πυρά και από τον Υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας: «Ο Βαρουφάκης είπε ψέμματα»

«Εμπιστεύομαι την έρευνα της σύνταξης της εκπομπής του Γκίντερ Γιάουχ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης προφανώς δεν είπε την αλήθεια στην γερμανική τηλεόραση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ κατά την οποία προβλήθηκε βίντεο από ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο κατήγγειλε ως παραποιημένο.

Αυτό είναι πρόβλημα για την αξιοπιστία ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτει ο κ. Σέντερ μιλώντας στην Handelsblatt και τονίζει ότι «γίνεται κάθε μέρα όλο και δυσκολότερο να δεχθούμε τον κ. Βαρουφάκη ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο». Με την εμφάνιση του κ. Βαρουφάκη στην τηλεόραση, «η αξιοπιστία του κλονίστηκε για μία ακόμη φορά. Ο υπουργός προφανώς δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό το βλέπει κανείς και από το γεγονός ότι με όλο και νέες προτάσεις προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας του, αντί να εφαρμόσει επιτέλους τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Βαυαρός πολιτικός.

Δημοφιλή