ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 12:51 EET | Updated 24/03/2015 12:51 EET

Διεθνής σάλος από δημοσίευμα της WSJ: «Το Ισραήλ κατασκόπευε τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα»

ASSOCIATED PRESS
FILE - In a Monday, March 16, 2015 file photo, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a Likud party meeting in Or Yehuda near Tel Aviv, Israel, a day ahead of legislative elections. Israel's election has yielded a fractured parliament and no clear winner, setting up a horse-trading phase that seems likely to leave Netanyahu in his post and place the country on the brink of confrontation with the world. It could also force a joint government with moderate challenger Isaac Herzog. And there is the slimmest of chances that Herzog, through machinations, ends up on top. Everything is in the hands of Moshe Kahlon, a relative newcomer to the big leagues of Israeli politics. (AP Photo/Ariel Schalit, File)

Σάλο έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν, λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και διεθνών δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν τις συνομιλίες, οι οποίες γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εν ενεργεία και μη Αμερικανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση εντασσόταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο την «διείσδυση» στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία εναντίον των όρων της συμφωνίας. Πέρα από τις υποκλοπές, το Ισραήλ συγκέντρωνε πληροφορίες από εμπιστευτικά αμερικανικά briefings, πληροφοριοδότες και διπλωματικές επαφές στην Ευρώπη.

«Η κατασκοπεία δεν προβλημάτισε τον Λευκό Οίκο τόσο όσο ο διαμοιρασμός εμπιστευτικών πληροφοριών με Αμερικανούς βουλευτές και άλλους για να μειωθεί η υποστήριξη προς μια σημαντική συμφωνία με στόχο την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζουν πρώην και νυν αξιωματούχοι» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Το να κατασκοπεύουν Ισραήλ και ΗΠΑ ο ένας τον άλλον είναι ένα ζήτημα. Είναι διαφορετικό ζήτημα το Ισραήλ να υποκλέπτει αμερικανικά μυστικά και να τα χρησιμοποιεί σε Αμερικανούς βουλευτές για να υπονομεύσει την αμερικανική διπλωματία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ανακάλυψε την εν λόγω επιχείρηση όταν αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες κατασκόπευαν το Ισραήλ υπέκλεψαν συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίες περιελάμβαναν λεπτομέρειες που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να είχαν προκύψει μόνο μέσω πρόσβασης στις συνομιλίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τα περί άμεσης κατασκοπείας των Αμερικανών διαπραγματευτών και υποστήριξαν ότι οι πληροφορίες έφτασαν στα χέρια τους μέσω άλλων οδών, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης στελεχών της ιρανικής ηγεσίας.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ αρνείται τους εν λόγω ισχυρισμούς. Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο BBC, αυτά που αναφέρονται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal είναι «εντελώς λάθος». Tους ισχυρισμούς απέρριψε και Ισραηλινός αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος και δήλωσε στο CNN ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν ασκεί κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ ή των άλλων συμμάχων του».

Οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν επιδεινωθεί δραματικά μετά την αποδοχή από πλευράς του Μπενιαμίν Νετανιάχου μιας πρόσκλησης από τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ για ομιλία στο Κονγκρέσο. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά τη νίκη του Νετανιάχου στις εκλογές.