Η αρχή του τέλους: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσει η τελευταία σεζόν Mad Men

Η αρχή του τέλους: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσει η τελευταία σεζόν Mad Men
AMC

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΕΡΙΕΧΕΙ SPOILERS

Μετά από περίπου έναν χρόνο που φάνηκε σαν αιώνας, το «Mad Men» επιστρέφει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες αυτή την Κυριακή για να ολοκληρώσει την 7η και τελευταία σεζόν του. Για την ακρίβεια επιστρέφει στους αμερικάνικους τηλεοπτικούς δέκτες και στις δικές μας οθόνες των υπολογιστών, αλλά καταλάβατε τι εννοούμε. Το δράμα που θα ζήσουμε μετά το οριστικό τέλος μιας από τις καλύτερες σειρές που έχει περάσει ποτέ από την τηλεόραση, είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε άλλο άρθρο -ή σε κάποιο group therapy. Τώρα είναι η στιγμή να θυμηθούμε τι έγινε στο πρώτο μισό του έβδομου κύκλου πέρυσι, αλλά και να κάνουμε μερικές εικασίες σχετικά με το τι μας περιμένει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πολλά συνέβησαν στα πρώτα επτά επεισόδια της τελευταίας σεζόν του Mad Men. Από την επίπονη προσπάθεια του Don Draper να ανέβει πάλι στην κορυφή μέχρι τον θάνατο του Bert Cooper (που παρότι θλιβερός ως γεγονός, μας χάρισε μία υπέροχη σκηνή μιούζικαλ που αγάπησαν ακόμα και όσοι μισούν τα μιούζικαλ), ενώ το mid-season finale μας άφησε με την προσγείωση του ανθρώπου στο φεγγάρι και τον σοκαριστικό αυτό-ακρωτηριασμό του Ginsberg. Ας δούμε λοιπόν που έχουμε μείνει.

Don Draper

Τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα για τον Don στην αρχή της σεζόν. Ήταν άνεργος και το κρατούσε μυστικό από την Megan και τη Sally, μέχρι που κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει στην Sterling Cooper & Partners. Ξεκινώντας, όμως, από τον πάτο. Κινδύνεψε αρκετά γρήγορα να χάσει τη θέση του, όταν παραβίασε το συμβόλαιο που τον υποχρέωνε να μένει μακριά από το αλκοόλ. Κατάφερε όμως να ξεμεθύσει, να φέρει εις πέρας τη δουλειά του, να έρθει πιο κοντά με την κόρη του μέσα από μια αρκετά συγκινητική εξομολόγηση και να δώσει στην Peggy την ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητές της στην παρουσίαση του Burger Chef. Είναι ο χαρακτήρας που πραγματικά δεν έχουμε ιδέα πώς θα κλείσει η ιστορία του. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πεθάνει/αυτοκτονήσει/τιμωρηθεί με κάποιον τρόπο. Ο Weiner δεν θα έπεφτε σε τέτοια παγίδα.

Peggy Olson

Η Peggy κατάφερε, επιτέλους, να γίνει το αφεντικό του Don, όταν ο Lou Avery του ανέθεσε την καμπάνια του Burger Chef και έβαλε την Peggy να του δίνει εντολές. Η αυτοπεποίθησή της λύγισε όταν ο Don ανέλαβε την παρουσίαση της καμπάνιας, οι δυο τους όμως τα βρήκαν γρήγορα -μέχρι που μοιράστηκαν έναν όμορφο, αργό χορό στο γραφείο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί είναι από τα αγαπημένα, όχι ερωτικά, ζευγάρια της τηλεόρασης. Ο ένθερμος λόγος της Peggy στην παρουσίαση του Burger Chef την έκανε να κερδίσει τον λογαριασμό και την αναγνώριση. Η Peggy είναι από χαρκατήρες της σειράς που εξελίχθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία, οπότε περιμένουμε στο τέλος του Mad Men να αναλάβει μια θέση αντάξια αυτής της εξέλιξης. Επαγγελματική αλλά και προσωπική, γιατί όχι.

Pete Campbell

Ο Pete πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της 7ης σεζόν να μαυρίζει στο Los Angeles παρέα με την μεσίτρια κοπέλα του. Στο mid-season finale, όμως, ο Pete επιστρέφει στην Νέα Υόρκη και κερδίζει τον λογαριασμό του Burger Chef με τη βοήθεια του Don και της Peggy. Να μια παράξενη ομάδα που θα έχει αρκετά να δώσει στο άμεσο μέλλον.

Roger Sterling

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά έσωσε τη δουλειά του Don έπειτα από διαπραγματεύσεις με την McCann Erickson -και κανείς δεν είναι καλύτερος στις διαπραγματεύσεις από τον Roger. Στο μεταξύ, παρότι η McCann ήταν μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρείας, κατέληξε να εξαγοράσει την Sterling Cooper & Partners. Η προσωπική ζωή του Roger είναι τουλάχιστον ασταθής, με την κόρη του Margaret, που τώρα λέγεται Marigold, να ζει σε ένα κοινόβιο στην εξοχή και τον ίδιο να παρακολουθεί την προσσελήνωση του Neil Armstrong παρέα με την πρώην γυναίκα του Mona, τον κουνιάδο του και τον εγγονό του. Ό,τι και να συμβεί από δω και πέρα, θα είμαστε για πάντα #teamRoger.

Joan Harris

Η Joan είχε μία απροσδόκητη και πολύ σημαντική πρόταση στο τέλος της σεζόν: ο Bob Benson της έκανε πρόταση γάμου. Η Joan όμως είναι από τους λίγους που ξέρουν πως ο Bob είναι ομοφυλόφιλος και σίγουρα είναι η τελευταία γυναίκα στη σειρά που θέλει να παντρευτεί μόνο και μόνο για βόλεμα. Οπότε, τον αφήνει με το δαχτυλίδι στο χέρι. Από τους γυναικείους χαρακτήρες που συμβολίζουν γύρω στα 150 πράγματα για τις γυναίκες οποιασδήποτε εποχής, το μόνο σίγουρο είναι πως η Joan δεν χρειάζεται έναν άντρα δίπλα της για να επιβιώσει. Ίσως μόνο τον Roger Sterling. Και αυτό επειδή εμείς θέλουμε να καταλήξουν μαζί.

Megan Draper

Η Megan και ο Don αποφασίζουν να χωρίσουν οριστικά, με αυτή να μένει στο Los Angeles για να εξελίξει την καριέρα της ως ηθοποιός. Δύσκολα θα τους ξαναδούμε μαζί, η ιστορία τους είχε ούτως ή άλλως φτάσει σε ένα τερματικό σημείο που μέχρι και ο πιο σκληροπυρηνικός φαν της σειράς ήθελε να χωρίσουν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όμως με τον Don.

Betty Francis

Σε αυτή τη σεζόν γίναμε μάρτυρες μιας από τις καλύτερες στιγμές της Betty ως μητέρας, έναν ρόλο που κάθε θεατής της σειράς ξέρει πως είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Συνόδευσε τον Bobby στην εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου του, τον υπερασπίστηκε, πέρασαν όμορφα, μέχρι που της έφαγε το σάντουιτς και είδαμε ξανά την βιτριολική, ψυχρή Betty που όλοι αγαπήσαμε. Κάποια στιγμή φάνηκε πως η ιστορία του Don και της Betty ίσως να μην έχει τελειώσει ακόμα, ίσως τελικά να τους δούμε ξανά μαζί. Αλλά και πάλι, με τον Don, ποτέ δεν ξέρεις.

Sally Draper

Κατά τη διάρκεια των 7 αυτών επεισοδίων, η Sally μεγάλωσε περισσότερο από από όλες τις προηγούμενες έξι σεζόν μαζί. Μίλησε επιτέλους ανοιχτά με τον πατέρα της για εκείνη τη στιγμή που τον έπιασε στο κρεβάτι με τη γειτόνισσα και οι δυο τους μίλησαν με ειλικρίνεια σε ένα γεύμα που τους έφερε πολύ πιο κοντά. Είπε «σε αγαπάω» στον Don, πάτησε πόδι στην Betty αφού έσπασε την μύτη της σε έναν σχολικό καυγά και φίλησε ένα αγόρι. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα επόμενα επτά επεισόδια, σίγουρα όμως πληρώνουμε το AMC για να δημιουργήσει μια spin-off σειρά με τη ζωή της Sally μετά το τέλος του Mad Men.

Οι απορίες που μας έχουν μείνει:

  • Σε ποια χρονική περίοδο θα λάβουν χώρα τα ερχόμενα νέα επεισόδια;
  • Ο Harry Crane θα γίνει ποτέ συνεργάτης της φίρμας;
  • Τι συνέβη πραγματικά στον Ginsberg;
  • Θα συζητήσουν επιτέλους ο Ted και η Peggy για την σχέση τους ή έστω για εκείνο το άβολο τηλεφώνημα μετά το μπέρδεμα με την κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου; Ή και τα δύο;
  • Θα συζητήσουν ποτέ ο Pete και η Peggy και εκείνη την αρχαία σχέση που είχαν; Και, κυρίως, θα του αποκαλύψει ποτέ πως έφερε στον κόσμο το (πρώτο) παιδί του;
  • Θα επιστρέψει η κόρη του Roger στην οικογένειά της, άρα και στα συγκαλά της;
  • Ο Roger θα μείνει μόνος του ή θα τα βρει με την Joan και θα αναλάβει ενεργό ρόλο ως πατέρας του μικρού Kevin;
  • Θα ξαναδούμε ποτέ τον Glen Bishop;
  • Θα ξαναδούμε ποτέ τον Paul Kinsey; Πήγε όντως στο L.A. Για να γίνει συγγραφέας;
  • Θα κάνει ποτέ ο Ken πραγματικότητα τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που θέλει να γράψει;
  • Θα υπάρξει όντως spin-off με τίτλο «Mad Women», όπως ακούγεται, που θα έχει κεντρικό θέμα τις ζωές της Peggy και της Joan οι οποίες φτιάχνουν τη δική τους διαφημιστική;
  • Υπάρχει πιθανότητα η σειρά να κλείσει αποκαλύπτοντας πως ο Don Draper είναι στην πραγματικότητα ο θρυλικός (και αληθινό πρόσωπο) D.B. Cooper; (Είναι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες των φαν της σειράς. Ο D.B. (Dan) Cooper ήταν ο αεροπειρατής που κράτησε υπό ομηρία ένα Boeing 727 το 1971, εξασφάλισε αλεξίπτωτο και 200.000 δολάρια, πήδηξε από το αεροπλάνο και εξαφανίστηκε για πάντα, με κάποιους να πιστεύουν πως ζει και βασιλεύει κρυμμένος κάπου στον πλανήτη και το FBI να τον θεωρεί νεκρό. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου βασίζονται στο ότι τα ονόματα Don Draper και Dan Cooper μοιάζουν πολύ, στο ότι ολόκληρη η σειρά πραγματεύεται έντονα όλα αυτά τα χρόνια το θέμα των αερομεταφορών, στο ότι ο Don προσπαθεί όλη του τη ζωή να ξεφύγει από το παρελθόν του και, φυσικά, στο ότι οι τίτλοι αρχής του Mad Men δείχνουν τον Don σε μια ατελείωτη πτώση από τον ουρανό).

Σε κάθε περίπτωση, το Mad Men επιστρέφει από εβδομάδα και, ιδανικά, όλες μας οι απορίες θα λυθούν πολύ σύντομα. Στοκάρετε τα ντουλάπια με ποπ κορν και το μπαρ με ουίσκι. Ειδικά το δεύτερο.

Aυτό το άρθρο βασίστηκε στο κειμενο Everything You Need To Know Before 'Mad Men' Returns που δημοσιευτηκε πρώτα στην αμερικάνικη Ηuffington Post.

Δημοφιλή