ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2015 11:55 EEST | Updated 06/04/2015 11:55 EEST

Νέο τουρκικό «μπλόκο» στα social media

OZAN KOSE via Getty Images
A picture representing a mugshot of the twitter bird is seen on a smart phone with a Turkish flag on March 26, 2014 in Istanbul. A Turkish court on Wednesday overturned the government's controversial Twitter ban imposed after audio recordings spread via the social media site implicated Prime Minister Recep Tayyip Erdogan in a corruption scandal. AFP PHOTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Την πρόσβαση στο Twitter, το YouTube και το Facebook μπλόκαραν οι τουρκικές αρχές, λόγω της δημοσιοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα των φωτογραφιών του εισαγγελέα που πιάστηκε όμηρος από ενόπλους στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ταϊφούν Ακαρέρ, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής (ΒΤΚ) δήλωσε στη Hurriyet ότι το μπλόκο στο Facebook ήρθη μετά την ταχεία συμμόρφωση του «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων με τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Ένας αριθμός τουρκικών παρόχων υπηρεσιών Ίντερνετ εφάρμοσαν την απαγόρευση το απόγευμα της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος, μετά από πολλές διαμαρτυρίες χρηστών σχετικά με προβλήματα πρόσβασης στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας στη Hurriyet, ο γγ της τουρκικής ένωσης παρόχων υπηρεσιών Ίντερνετ (ΕSB), Μπουλέντ Κεντ, τόνισε ότι η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς όλοι οι πάροχοι αναμένεται να εφαρμόσουν την απαγόρευση σύντομα.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, απόφαση δικαστηρίου επιτάσσει συνολικά το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε 166 ιστοσελίδες, που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη μετά την εισβολή δύο ενόπλων – που σκοτώθηκαν επίσης κατά την επέμβαση της αστυνομίας- που θεωρείται πως συνδέονταν με την ακροαριστερή οργάνωση DHKP -C και την κατάσταση ομηρείας που ακολούθησε.

Ο εισαγγελέας αυτός είχε αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 έπειτα από 269 ημέρες σε κώμα το οποίο προκλήθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τον Μάρτιο του 2014.