Συνάντηση Λαφαζάνη με τον συντονιστή ενεργειακών σχέσεων των ΗΠΑ

Συνάντηση Λαφαζάνη με τον συντονιστή ενεργειακών σχέσεων των ΗΠΑ
eurokinissi

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Θέλουμε πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη", δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein.

«Στηρίζουμε, πρόσθεσε, τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στο τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε».

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη για την προοπτική που χαράσσουμε ως χώρα για τα ενεργειακά θέματα.

«Συμφωνούμε σε περισσότερα πράγματα από όσα διαφωνούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Hochstein, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο κ. Hochstein δήλωσε:

«Εργάζομαι σε projects που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο southern corridor είναι ένα υπαρκτό project».

Ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», ανέφερε ακόμη ο κ, Hochstein τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται με τον κ. Λαφαζάνη.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν εξάλλου ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση περί "αντιπροσφοράς" από την πλευρά των ΗΠΑ, αντί του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα