ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2015 11:54 EEST | Updated 19/05/2015 13:45 EEST

Μέρκελ-Ολάντ: Χρειάζεται επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε συμφωνία στο τέλος Μαΐου

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel, right, and French President Francois Hollande brief the media after a meeting at the chancellery, in Berlin, Germany, Tuesday, May 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

Την ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο διάσκεψης για το κλίμα, τόνισαν ότι «ευχόμαστε ξεκάθαρη πρόοδο στις σχετικές συνεδριάσεις, ειδικά στο αποκαλούμενο Brussels Group».

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος ενδεχομένως να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρίγα.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στην Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι «ο χρόνος τρέχει». «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίθως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαϊου και αυτό ειναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαϊου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαϊου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων - Ελλάδας και ΕΕ - αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαϊου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι», κατέληξε.

Sponsored Post