ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2015 03:26 EEST | Updated 22/05/2015 03:27 EEST

Φουντώνουν τα σενάρια για έκτακτο Eurogroup εντός του Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras talks with Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis, left, during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greece’s parliament has elected conservative law professor and veteran politician Prokopis Pavlopoulos as the country’s next president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στο σενάριο συμφωνίας σε δύο φάσεις και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε τα επόμενα 24ωρα να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες. Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επίσημα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του χρέους και θα λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα συνοδεύεται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την κατάρτιση της λίστας μέτρων που θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Υπό αυτές της συνθήκες το κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα των οποίων η ψήφιση και υλοποίηση τους θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης. Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκδοση της έκθεσης των θεσμών θα ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγας της Λετονίας και πριν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για μια προπαρασκευαστική συζήτηση για το επόμενο Eurogroup, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη μεγάλη συμφωνία η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο και σε αυτή θα περιλαμβάνονται οι αποφάσεις για το χρέος, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά κτλ

Brussels Group

Εν μέσω αυτών των σεναρίων για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων. Πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα αναφέρουν ότι αν και οι επαφές γίνονται σε καλό κλίμα, οι διεργασίες είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, σε πολλά σημεία το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, ενώ χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ ως το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι την πρόταση τους για ΦΠΑ με δύο συντελεστές, ενώ παραμένουν ανυποχώρητοι στην κατάργηση όλων των εξαιρέσεων οι οποίες στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι δανειστές έβαλαν στη συζήτηση το σενάριο της επιβολής δύο αντί τριών συντελεστών του ΦΠΑ με το χαμηλό να διαμορφώνεται στο 11% και τον υψηλό στο 23%. Ως εναλλακτική πρόταση προτείνουν χαμηλό συντελεστή στο 9%έως 10% και υψηλό στο 18 έως 19% χωρίς όμως να υπάρχει η έκπτωση που προέβλεπε το σενάριο Βαρουφάκη.

Αντίθετα η ελληνική πλευρά, μετά την απόρριψη του σεναρίου που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψαν στην πρόταση τριών συντελεστών, με τον υποσημειωμένο στο 7% τον μειωμένο στο 14% και τον υψηλό στο 22% ή 23%.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, αλλά και στον κατάλογο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι συντελεστές του ΦΠΑ θα ανεβοκατεβαίνουν, καθώς οι δανειστές χρησιμοποιούν το ΦΠΑ ως μοχλό πίεσης.