ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/05/2015 16:35 EEST | Updated 28/05/2015 19:46 EEST

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

RIGA, LATVIA - MAY 21:  In this handout photo provided by the German Government Press Office (BPA), (L-R) German Chancellor Angela Merkel, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and French President Francois Hollande at the beginning of their meeting at the sidelines of the EU summit The Eastern Partnership on May 21, 2015 in Riga, Latvia.  (Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)
Handout via Getty Images
RIGA, LATVIA - MAY 21: In this handout photo provided by the German Government Press Office (BPA), (L-R) German Chancellor Angela Merkel, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and French President Francois Hollande at the beginning of their meeting at the sidelines of the EU summit The Eastern Partnership on May 21, 2015 in Riga, Latvia. (Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)

Μία ώρα διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη που άρχισε στις 17.30 το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ακολούθησε συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον προεδρία του κ. Τσίπρα, στην οποία δεν συμμετείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τελεσίγραφο από το EWG για συμφωνία έως την επόμενη Πέμπτη

Την ίδια ώρα, «τελεσίγραφο» προς την Αθήνα από τους οικονομικούς εμπειρονογνώμονες της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το EuroWorking Group (ΕWG) απηύθυνε την Πέμπτη προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία έως και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ημέρες όπου θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να μην χάσει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα.

Κοινοτικές πηγές: Περιορισμένη η πρόοδος

Ολοκληρώθηκαν τo απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξελλες (και θα επαναληφθούν από την Παρασκευή) οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Πηγές της Ευρωζώνης παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο, ανέφεραν ωστόσο πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Μάρδας: Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα

«Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις ότι θα φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ). Ο κ. Μάρδας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, επισήμανε ότι «ήταν και παραμένουν ουσιαστικές», αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρω, γιατί όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε και υπογράμμισε ότι πολλά πράγματα που ακούστηκαν για μη ποσοτικοποίηση στοιχείων, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Συζητήσεις περί Ελλάδας στο G7

Στο μεταξύ, πηγές στο G7, όπως αναφέρει το Reuters, ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των χωρών- μελών (Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) συζητούσαν συνέχεια για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνάντησης στη Δρέσδη- ωστόσο αυτό δεν συνέβη κατά τη διάρκεια επίσημου συμποσίου, όταν υπουργοί Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών παρακολούθησαν σύντομες ομιλίες από οικονομολόγους σχετικά με την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Η λέξη "Ελλάδα" δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά» είπε γερμανική πηγή. Άλλος αξιωματούχος από διαφορετική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα είναι να λάβει χώρα την Παρασκευή.