Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca είναι το καλύτερο στον κόσμο

Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca είναι το καλύτερο στον κόσμο
Spanish chefs of 'El Celler de Can Roca' Joan Roca (C), Jordi Roca (R) and Josep Roca (L) pose at their restaurant in Girona on June 2, 2015. Spain's 'El Celler de Can Roca' was crowned the world's best restaurant on June 1, 2015 winning praise for the 'collective genius' of the three brothers who run it. It was the second time the Girona eatery has topped the World's 50 Best Restaurant awards in London, after taking the number one spot in 2013. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA (Photo credit should read QUIQUE GARCIA/AFP/Getty Images)
QUIQUE GARCIA via Getty Images
Spanish chefs of 'El Celler de Can Roca' Joan Roca (C), Jordi Roca (R) and Josep Roca (L) pose at their restaurant in Girona on June 2, 2015. Spain's 'El Celler de Can Roca' was crowned the world's best restaurant on June 1, 2015 winning praise for the 'collective genius' of the three brothers who run it. It was the second time the Girona eatery has topped the World's 50 Best Restaurant awards in London, after taking the number one spot in 2013. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA (Photo credit should read QUIQUE GARCIA/AFP/Getty Images)

Η ισπανική κουζίνα ζει αδιαμφισβήτητα μεγάλες στιγμές, καθώς το εστιατόριο El Celler de Can Roca ψηφίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, έναν τίτλο που κέρδισε για τελευταία φορά το 2013.

Στην ετήσια λίστα με τα «50 Καλύτερα Εστιατόρια στον Κόσμο» το δανέζικο Noma, που έχει βρεθεί τέσσερις φορές στην κορυφή, είναι αυτή τη φορά τρίτο, ενώ στη δεύτερη θέση φιγουράρει το ιταλικό Osteria Francescana.

Το El Celler de Can Roca άνοιξε το 1986 από τρία αδέρφια, τους Joan, Jordi και Josep Roca. Ο καθένας τους έχει ένα ρόλο: ο πρώτος είναι ο σεφ, ο δεύτερος είναι υπεύθυνος για τα γλυκά και ο τρίτος για τα γλυκά. Η οργάνωση «50 Best» δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι ένα εστιατόριο που δεν έχει ξεχάσει τις ταπεινές του ρίζες, την αίσθηση της οικογενειακής ζεστασιάς του, ή την ανάγκη να σερβίρει εντυπωσιακά γευστικά πιάτα και εξαιρετικά κρασιά».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους Γάλλους. Η γαλλική κουζίνα απουσιάζει παντελώς από τα 10 καλύτερα εστιατόρια, ενώ διάσημοι Γάλλοι σεφ, όπως ο Joël Robuchon και Georges Blanc υπέγραψαν μια online αίτηση με την οποία ασκούν κριτική στη λίστα για διάφορους λόγους.

Η βρετανική εταιρεία «William Reed Media» από την πλευρά της, διοργανωτής της λίστας και εκδότρια του περιοδικού «Restaurant», υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις ψήφους μίας «ομάδας επιρροής από σχεδόν 10.000 παγκόσμιους ηγέτες στην κοινότητα των εστιατορίων.»

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 972 «ανεξάρτητους ειδικούς», συμπεριλαμβανομένων όσων γράφουν για το φαγητό, σεφ και ιδιοκτητών εστιατορίων από 27 περιοχές. Τα μέλη της επιλέγουν τα επτά αγαπημένα τους εστιατόρια στα οποία έχουν φάει τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι κριτικοί της όλης διαδικασίας υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο κάποιος να κάνει πει ψέμματα για το εάν έχει φάει σε ένα εστιατόριο ή όχι, αφού δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη ότι επισκέφθηκαν όλα τα εστιατόρια που ψηφίζουν.

Παρόλα αυτά, οι σύμβουλοι της εταιρείας Deloitte συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στην όλη διαδικασία ως ένα «επίσημος ανεξάρτητος επιδικαστικός συνέταιρος», με στόχο την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα της ψηφοφορίας.

Αυτή η επιλογή έγινε λοιπόν με φόντο τις δηλώσεις που έκανε σύμφωνα με αναφορές ο Arnaud Tillon, διευθυντής προϊόντος της Nestlé Waters, στην οποία ανήκει και ο χορηγός της λίστας San Pellegrino. Ο Tillon φέρεται λοιπόν να δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας στην όλη διαδικασία, κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα για την εταιρεία στη Γαλλία.

Η λίστα έχει δεχθεί επίθεση και από το «Occupy 50 Best», μία διαδικτυακή καμπάνια που περιγραφεί τον εαυτό της ως: «Εμείς, οι μαγειρικοί ειδήμονες όλων των χωρών και των πίστεων: μάγειρες, κριτικοί ή απλώς εραστές του Καλού Φαγητού.»

Την αίτηση της καμπάνιας υπέγραψαν πάνω από 350 άτομα, ανάμεσά τους και γνωστοί σεφ, όπως ο Γάλλος Joel Robuchon και ο Ιταλός Giancarlo Perbellini, ζητώντας από τους σπόνσορες να μποϊκοτάρουν τα «αδιαφανή» βραβεία.

Για την ιστορία, η Γαλλία έχει πέντε εστιατόρια στη φετινή λίστα, οι ΗΠΑ επτά και η Λατινική Αμερική εννέα.