ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2015 15:40 EEST | Updated 07/06/2015 18:03 EEST

Τουρκικές Εκλογές: Χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του Νταβούτογλου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Turkish election officials count ballots after the polls closed, in a school in Istanbul, on June 7, 2015 during the nationwide legislative election. Turkish voters went to the polls on June 7 in a bitterly-contested election set to determine whether President Recep Tayyip Erdogan can tighten his increasingly controversial grip on the country. AFP PHOTO / YASIN AKGUL        (Photo credit should read YASIN AKGUL/AFP/Getty Images)
YASIN AKGUL via Getty Images
Turkish election officials count ballots after the polls closed, in a school in Istanbul, on June 7, 2015 during the nationwide legislative election. Turkish voters went to the polls on June 7 in a bitterly-contested election set to determine whether President Recep Tayyip Erdogan can tighten his increasingly controversial grip on the country. AFP PHOTO / YASIN AKGUL (Photo credit should read YASIN AKGUL/AFP/Getty Images)

Πάνω από 55.6 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν στις σημαντικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Σε πτώση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, έχει ήδη αναμετρηθεί το 94% των ψήφων, με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Αχμέτ Νταβούτογλου να προηγείται κατά 40,53 % και να καταλαμβάνει 256 έδρες.

Tο κυβερνών κόμμα φαίνεται πως χάνει την αυτοδυναμία του. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,3 και 132 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) με 16,% και 83 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας (HDP) των λαών με 12,65 % και 79 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή για επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητα είναι αν θα υπάρξει κόμμα που θα συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αν από την άλλη θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΡΛΚ, του ακροδεξιού ΚΕΚ και του φιλοκουρδικού ΚΔΛ για κυβέρνηση συνασπισμού ή για κυβέρνηση συνασπισμού (ίσως και μειοψηφίας) που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Είναι ωστόσο νωρίς ακόμη τόσο για τα τελικά ποσοστά, όσα και για τον αριθμό των εδρών. Τα τηλεοπτικά κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων υπολογίζουν τον αριθμό των εδρών αυτών.

«Χαιρόμαστε που μπαίνουμε στο κοινοβούλιο με 88 εκπροσώπους», δήλωσε η Sırrı Süreyya Önder εκ μέρους του φιλοκουρδικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 42,4% των ψήφων, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων.

Sponsored Post