ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/06/2015 08:39 EEST | Updated 14/06/2015 09:21 EEST

Πόσο μακιαβελικός και ραδιούργος είστε; Κάντε αυτό το τεστ για να μάθετε

Archive

Ο μακιαβελισμός, η ραδιουργία, η μηχανορραφία κτλ, δυστυχώς ή ευτυχώς, αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της ζωής (σε πολιτικό, οικονομικό, επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό κτλ επίπεδο). Ακόμα και αν ελάχιστοι το παραδέχονται για τον εαυτό τους, λίγο πολύ όλοι μπορούν να πουν γνωρίζουν κάποια (πραγματικά) άτομα τα οποία θα έκαναν φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Littlefinger και η Cersei Lannister του Game of Thrones και ο Φρανκ Άντεργουντ του House of Cards να μοιάζουν...αθώες περιστερές.

Ψυχολόγοι έχουν παραδοσιακά εξετάσει τα «Big Five» χαρακτηριστικά προσωπικότητας (εξωστρέφεια, τερπνότητα- agreeableness- ευσυνειδησία, νευρωτισμός, και το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος σε νέες εμπειρίες) ως μέσα αξιολόγησης της συμπεριφοράς. Ο αποκαλούμενος «μακιαβελισμός» (εκ του Νικολό Μακιαβέλι, συγγραφέα του «Ηγεμόνα», του γνωστού για τον...κυνισμό του πολιτικού συγγράμματος σχετικά με το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένας ηγεμόνας) θεωρείται – από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon- ότι αποτελεί επίσης κριτήριο, μέσω ενός έκτου «δείκτη», αυτού της «ειλικρίνειας/ ταπεινότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το τεστ HEXACO Personality Inventory-Revised, που εξετάζει αυτά τα έξι κριτήρια. Θεωρείται ότι άνθρωποι με χαμηλή «ειλικρίνεια/ ταπεινότητα» είναι οι πλέον μακιαβελικοί, με τάση προς τον κυνισμό και τη ραδιουργία. Επίσης, από τα «Big Five», πιστεύεται ότι το κοντινότερο και πιο σχετικό στον μακιαβελισμό χαρακτηριστικό είναι η «τερπνότητα», καθώς ένα άτομο με χαμηλό «δείκτη» είναι πιθανό να αντιμετωπίζει με πιο «κακό» τρόπο στους άλλους- χωρίς απαραίτητα βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται ντε φάκτο για κάποιον που επιδίδεται σε μηχανορραφίες/ ραδιουργίες και να παρουσιάζει «χειριστικές» τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το προαναφερθέν τεστ, με 100 σύντομες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μπορεί να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα «δοκιμασία/ αξιολόγηση» όσον αφορά στο πόσο...Φρανκ Άντεργουντ μπορεί να είναι κάποιος.