Φεστιβάλ Αθηνών 2015: Τα καλύτερα της εβδομάδας

Φεστιβάλ Αθηνών 2015: Τα καλύτερα της εβδομάδας
Athens and Epidaurus Festival 2015

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου διεξάγεται με επιτυχία για τρίτη συνεχή εβδομάδα, γιορτάζοντας την επέτειο 60 χρόνων δημιουργίας, ως ζωντανός οργανισμός που ανοίγει διάλογο με την κοινωνία, έχει σταθερή, ενεργή παρουσία και ταυτόχρονα εξελίσσεται και πρωτοπορεί. Θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και μια πληθώρα παράλληλων δρώμενων και εκδηλώσεων εμπεριέχονται στο φετινό πρόγραμμα, ενώ όπως πάντα δίνεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες με τη γυναικεία παρουσία να καταλαμβάνει κεντρική θέση στη φετινή διοργάνωση.

Παράλληλα, η σύνδεση του Φεστιβάλ με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας υπαγόρευσε φέτος την ένταξη παραστάσεων που πραγματεύονται θέματα όπως οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Το Ηρώδειο, η Πειραιώς 260, το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και διάφορα άλλα σημεία μέσα στην πόλη θα φιλοξενήσουν τις παραστάσεις, καθώς φυσικά και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όπως και η Μικρή Επίδαυρος, που αποτελούν πλέον το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του κοινού του Φεστιβάλ.

Για την εβδομάδα που διανύουμε, μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουνίου, ξεχωρίζουν οι τέσσερις ακόλουθες παραστάσεις:

«Σόνια» της Tατιάνα Τόλσταγια

The New Riga Theatre - Άλβις Χερμάνις

Με μια παράσταση πανέξυπνη και σπαρακτική έρχεται στην Πειραιώς 260 ο Άλβις Χερμάνις, ο Λετονός σκηνοθέτης που έχει αποσπάσει την τελευταία δεκαετία τη διεθνή αναγνώριση. Διευθυντής και σκηνοθέτης του Νέου Θεάτρου της Ρίγας, ενός κρατικού θεατρικού οργανισμού με μόνιμο θίασο είκοσι πέντε ηθοποιών, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες και με σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεατρικούς φορείς. Η προσωπική αισθητική του χαρακτηρίζεται από τον συγκερασμό δύο αλληλοσυγκρουόμενων σκηνικών αντιλήψεων: δομικά, αφαιρετικά στοιχεία της γερμανικής παράδοσης αφενός, το παιγνιώδες, αυθόρμητο και μεστό παίξιμο της ρωσικής σχολής αφετέρου.

Το έργο της Tatiana Tοlstaya (με το βαρύ επίθετο των Τολστόι) τοποθετείται στο Λένινγκραντ, σε έναν εσωτερικό χώρο με ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’40. Ένας άντρας ηθοποιός ερμηνεύει μοναδικά τη μοναχική Σόνια, που ετοιμάζει γλυκά και φροντίζει ανελλιπώς τα φυτά της, αντιμετωπίζοντας με θετική διάθεση τα βάρη της ύπαρξης και τα στραβά της κοινωνίας. Μέσα από την καθημερινότητα και τα όνειρα αυτής της ρομαντικής και αξιολάτρευτης γυναίκας, που περιμένει τον πρίγκιπά της, αναδεικνύεται το μεγαλείο των ανώνυμων ηρώων και ηρωίδων της διπλανής πόρτας.

Στα Ρώσικα με Ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πειραιώς 260, Κτίριο Η

16-18/6

Ώρα έναρξης: 21:00

«Στροφοδίνες»

Βίκος Ναχμίας

Ο πρόωρος χαμός του Βίκου Ναχμία στις 31 Μαΐου, σε ηλικία 64 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, συγκλόνισε τον χώρο του θεάτρου, όπως και ολόκληρη τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, κάνοντας την παρακολούθηση του σημαντικού έργου του πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ακολουθώντας την τεχνική της περιδίνησης των δερβίσιδων του τάγματος των Μεβλεβί, χωρίς το βαρύ τυπικό των τελετών τους, συγκρότησε σταδιακά τον δικό του τρόπο εκστατικής ανάτασης. Ανεξάρτητα από την απελευθερωτική, ευφορική επενέργεια της τεχνικής που περνάει μέσω της λειτουργίας των κατοπτρικών νευρώνων και στους θεατές, η ομορφιά της κίνησής τους αποτελεί ικανό λόγο για τη σκηνική παρουσίασή της. Έντεκα στροβιλιστές, στίχοι του Ρουμί, βίντεο και μουσικές της σούφικης παράδοσης μαζί με καινούργιες του Λάμπρου Πηγούνη, συνθέτουν τη σκηνική πράξη.

Πειραιώς 260, Κτίριο Ε

20-22/6

Ώρα έναρξης: 21:00

«Η πασιέντζα», της Μαρίας Λαϊνά

Νίκος Χατζόπουλος

Δύο άντρες σ’ ένα δωμάτιο. Ο ένας ρίχνει πασιέντζες, ο άλλος κοιτάζει. Ποια είναι η σχέση τους; Οι λέξεις βρίσκουν και συνάμα χάνουν το νόημά τους. Η πασιέντζα δεν βγαίνει. Η ισορροπία διαταράσσεται. Ένας άγνωστος εμφανίζεται. Ο άνθρωπος αυτός είναι «μια κάποια… λύσις».

Η συγγραφέας Μαρία Λαϊνά, με εργαλείο της μια γλώσσα ρεαλιστική, στήνει έναν κόσμο πέρα από κάθε ρεαλισμό, έναν κόσμο αρχετυπικό. Ο σκηνοθέτης και τακτικός προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών Νίκος Χατζόπουλος επιχειρεί να διεισδύσει στα σκοτεινά μονοπάτια των ανθρώπινων σχέσεων και να εξερευνήσει τα μεγάλα διλήμματα που τις χαρακτηρίζουν.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου

20-23/6

Ώρα έναρξης: 21:00

Εθνική Λυρική Σκηνή - Λουκάς Καρυτινός

Τόσκα: Μια ντίβα της όπερας, μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Σκάρπια: Ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, που ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, που οδηγείται στον θάνατο. Όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, που ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς. Σε αυτό το θρίλερ τα παράφορα πάθη υπογραμμίζονται από την άκρως υποβλητική μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι. Δίκαια μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου.

Στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

16-18/6

Ώρα έναρξης: 21:00

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές των παραστάσεων και τα εισιτήρια, επισκεφθείτε το:greekfestival.gr

Δημοφιλή