ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/07/2015 04:54 EEST | Updated 06/07/2015 10:08 EEST

Παραίτηση Γιάννη Βαρουφάκη

Eurokinissi

Την παραίτηση του από την καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο κ. Βαρουφάκης δείχνει προς την πλευρά των δανειστών για την παραίτησή του λέγοντας λίγο μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ενημερώθηκε πως «οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του» και υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

«Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών», συμπληρώνει ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά»

Σακελλαρίδης: Ο πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Βαρουφάκη

Στην παραίτηση του κ. Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο του Σβόμποντα

Το «μπαλάκι» στην ΕΕ, πέταξε ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, σχολιάζοντας την παραίτηση Βαρουφάκη. Σε tweet του στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Σβόμποντα σχολίασε:

«Η παραίτηση του Βαρουφάκη θα πρέπει να γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια γενναιόδωρη και με προοπτική προσφορά που θα φέρει ελπίδα στον λαό της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Sponsored Post