Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: Τι λέει για τις εκλογές, το μνημόνιο 3 και τους πρώην συντρόφους του

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: Τι λέει για τις εκλογές, το μνημόνιο 3 και τους πρώην συντρόφους του

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του ίδιου και της κυβέρνησή του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεόραση του Alpha και είπε πολλά. Για όσα ξέραμε, αλλά και για όσα δεν ξέραμε.

Για ότι έγινε αλλά και όσα θέλει να κάνει εάν εκλεγεί ξανά το κόμμα του. Είπε ότι τον πληγώνει η στάση των πρώην συντρόφων του που μεταφέρουν ένα εμφυλιακό κλίμα. Εκείνοι που την περίοδο του δημοψηφίσματος είχαν όλοι την ίδια αγωνία και φοβόντουσαν μη «σκάσει» καμιά τράπεζα και «έρθουν τα ελικόπτερα και μας πάρουν από το Μαξίμου» -όπως του έλεγαν κάποιοι που τώρα βρίσκονται απέναντι. Είπε πότε φάνηκε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχασε την αξιοπιστία του απέναντι στους συνομιλητές του. Και ότι ένα από τα λάθη του Βαρουφάκη ήταν πως θεωρούσε ότι έπρεπε να ρισκάρουμε μια έξοδο της χώρας με την ελπίδα πως θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι. Λίγα ήταν τα λόγια για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Όλοι κρίνονται» είπε φειδωλά. Όπως και ο ίδιος. Για αυτό και πάει σε εκλογές άλλωστε, όπως είπε. Για να τον κρίνει ο ελληνικός λαός για όσα πέτυχε και όσα δεν πέτυχε. Δεν παρέλειψε επίσης να απευθύνει τα εύσημα και στους συντρόφους που έμειναν στα δύσκολα και έκαναν τρομερή δουλειά. Όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο αδίκησε -όπως παραδέχτηκε- στις πρώτες επιλογές του.

Εκλογές

«Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα» τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση να πάει η χώρα σε εκλογές. Για τον ίδιο πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε για να διεκδικήσει το δίκαιο ενός λαού και κατέληξε σε μια σύγκρουση και έναν συμβιβασμό.

Δεν είχα το δικαίωμα να ασκώ τα καθήκοντά μου με μια εντολή που εξαντλήθηκε, τόνισε.

Αυτοδυναμία

Κατέστησε σαφές ότι ζητά αυτοδυναμία από τις εκλογές. Ζητά ωστόσο και ισχυρή κυβέρνηση, και όπως είπε ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει 151 βουλευτές, θα επιδιώξει συνεργασίες. Όχι λέει πάντως σε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που για τον Αλέξη Τσίπρα εκπροσωπούν το παλιό κομματικό σύστημα, και απέκλεισε συνεργασία μαζί τους. «Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα», είπε. «Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», πρόσθεσε.

Για πρώην συντρόφους

Όχι απροσδόκητη η εξέλιξη με την αποχώρηση των συντρόφων του αν και δυσάρεστη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. «Το 30% του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνητική άποψη για την Ευρώπη και την έλεγε δημόσια», τόνισε. Αυτό που τον πληγώνει περισσότερο, όπως είπε, είναι η εικόνα του εμφύλιου που βγαίνει προς τα έξω. «Όταν φέραμε τη συμφωνία κανείς δεν έφυγε. Έφυγαν όταν προκήρυξα εκλογές. Είναι τυχαίο αυτό;», υπογράμμισε. Τόνισε επίσης ότι λυπάται που οι πρώην σύντροφοί του ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα, για το θέμα των πρόωρων εκλογές.

Τα ελικόπτερα...

«Την περίοδο του δημοψηφίσματος είχαμε όλοι την ίδια αγωνία και φοβόμασταν μη «σκάσει» μια τράπεζα και “έρθουν τα ελικόπτερα και μας πάρουν από το Μαξίμου” όπως μου έλεγαν κάποιοι που τώρα είναι στην απέναντι πλευρά», πρόσθεσε με νόημα.

Απέφυγε να τοποθετηθεί προσωπικά για την στάση της κ. Κωνσταντοπούλου. «Όλοι κρίνονται», είπε.

Το ίδιο είπε και για τον κ. Βαρουφάκη. Παραδέχτηκε ότι την πρώτη περίοδο έδωσε μια μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση, αλλά μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε όταν κάποια στιγμή μίλαγε ο Γιάνης Βαρουφάκης μπροστά στους Ευρωπαίους και δεν τον άκουγε κανείς. «Είχε χάσει κάθε αξιοπιστία», είπε.

Ο Γιάνης πίστευε ότι έπρεπε να ρισκάρουμε μια έξοδο της χώρας με την ελπίδα θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά επεσήμανε ότι εκείνος δεν συμμεριζόταν την άποψή του.

Μαζί μας Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης - Αδίκησα τον Τσακαλώτο στις πρώτες επιλογές μας

Αναφορικά με τα όσα λέγονται ότι δεν θα κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος – Σακελλαρίδης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης «θα είναι μαζί μας στις εκλογές».

«Αν δεν ήταν ο Ευκλείδης, δεν θα είχαμε τη συμφωνία. Έκανε τρομερή δουλειά και πρέπει να πάρει τα εύσημα. Κάνοντας αυτοκριτική θα έλεγα ότι τον αδίκησα στις πρώτες επιλογές μας», επεσήμανε.

Δημοψήφισμα

Υπερασπίστηκε την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «ήταν μια μεγάλη στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη». Υπερασπίστηκε επίσης η διοργάνωση και άλλων δημοψηφισμάτων, ακόμη και με το ερώτημα «Δραχμή ή Ευρώ».

«Το όχι έμεινε στην ιστορία στην Ευρώπη» είπε, τονίζοντας επίσης ότι ίσως κάποιοι στην Ευρώπη θέλησαν να εκδικηθούν αυτό του όχι. Όμως όφειλα, πρόσθεσε, να μην οδηγήσω τον κόσμο σε οικονομική καταστροφή. Δεν είπα ποτέ στον ελληνικό λαό ότι το όχι σήμαινε ότι δεν θα κάνω συμφωνία. Σήμαινε ότι θα διαπραγματευτεί για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. «Πήρα την ευθύνη να μην είμαι ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να αποφύγω μια τεράστια οικονομική καταστροφή», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαό ήθελε συμφωνία, αυτό που δεν ήθελε ήταν εξευτελισμό.

Η δραχμή δεν ήταν επιλογή

Αναφερόμενος στο δίλημμα δραχμή ή ευρώ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η δραχμή δεν ήταν ποτέ επιλογή. «Η δραχμή δεν είναι ούτε επαναστατική ούτε αριστερή επιλογή», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι έξω από την Ευρώπη δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την λαϊκή τάξη. Παραδέχτηκε πάντως, για ακόμη μια φορά, ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκαιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών».

Ερωτηθείς για την πίεση που δέχτηκε κατά τη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι δεν υπήρξε κρίση πανικού, υπήρξε μια εσωτερική σύγκρουση και πολύ άγχος. «Δεν έπαιζα στα ζάρια τη δική μου ύπαρξη, ρίσκαρα για τη χώρα», είπε.

Περί απειρίας

Απαντώντας στις κατηγορίες περί απειρίας του ιδίου και της κυβέρνησή της, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι προηγούμενοι δεν έδωσαν μάχες, και ότι έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι εάν δεν υπήρχαν τα Μνημόνια θα έπρεπε να το εφεύρουμε.

Και όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση Βαρουφάκη ότι πρέπει να εφαρμοστεί το 70% του μνημονίου, είπε:

«Ο Βαρουφάκης έχει κάνει καταστροφές πολλές αλλά δεν βρήκε να υπερασπιστεί το Μνημόνιο».

Θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο ψάχνοντας αντισταθμιστικά

«Καλύτερο θα ήταν να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο που υπογράψαμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε», είπε σε κάποιο σημείο της συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο, είπε ότι το Μνημόνιο θα το εφαρμόσει η κυβέρνησή του, ψάχνοντας παράλληλα αντισταθμιστικά μέτρα σε εκείνα τα σημεία που είναι σκληρά για τον λαό.

Υποστήριξε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο αποτελεσματικό. Το αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τομές, είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση εάν δεν αλλάξει και η ίδια».

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία που πέτυχε, τόνισε ότι το 1o Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 40 δισ. ευρώ, ή 17 δισ. ετησίως, το 2o Μνημόνιο περιελάμβανε 25 δισ. μέτρα, η 10 δισ. ετησίως, η πρόταση Γιούγκερ, προέβλεπε 8 δισ. ευρώ μέτρα ή 5,3 δισ. ετησίως, ενώ αυτό το μνημόνιο περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ μέτρα, ή 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Δημοφιλή