ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2015 11:30 EEST | Updated 04/09/2015 11:30 EEST

Κηδεύτηκε ο τρίχρονος Aylan με τη μητέρα και τον αδελφό του στο Κομπάνι

Anadolu Agency via Getty Images
KOBANI, SYRIA - SEPTEMBER 4: Abdullah Kurdi (L), father of Syrian children Aylan, 2, his brother Galip, 3, and husband of Zahin Kurdi, 27, who drowned after their boat sank en route to the Greek islands in the Aegean Sea, mourns during funeral of his family in the Syrian border town of Kobani (Ayn al-Arab) on September 4, 2015. The 12 people, including eight children, drowned after their boat sank en route to the Greek islands in the Aegean Sea. (Photo by Isa Terli/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο Aylan, τo τρίχρονο αγοράκι από την Συρία που ξεψύχησε στα νερά της Τουρκίας, κηδεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, με την μητέρα και τον πεντάχρονο αδελφό του στα πάτρια εδάφη του. Το αιματοβαμμένο από τον πόλεμο χώμα του Κομπάνι έγινε η τελευταία κατοικία των τριών προσφύγων που προσπάθησαν να φτάσουν στον Καναδά, διασχίζοντας πρώτα την Μεσόγειο.

Τραγική φιγούρα ο πατέρας, Abdullah Kurdi, το μόνο μέλος της οικογενείας που κατάφερε να φτάσει στην στεριά της Αλικαρνασσού ζωντανός, όταν ανατράπηκε η βάρκα η οποία θα τους μετέφερε στην Κω. Ο ίδιος δήλωσε πως ελπίζει ότι ο θάνατος των παιδιών του θα πιέσει τις Αραβικές χώρες να λάβουν δράση και να βοηθήσουν τους Σύριους πρόσφυγες.

«Θέλω οι Αραβικές χώρες, όχι οι Ευρωπαϊκές, να δουν τα παιδιά μου και γι' αυτά να βοηθήσουν τους ανθρώπους», δήλωσε σε τοπικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, Τούρκοι πολιτικοί συνόδευσαν τον Abdullah Kurdi στο Κομπάνι. Δημοσιογράφοι και άνθρωποι που ήθελαν να παρευρεθούν στην κηδεία πέρασαν από έλεγχο περίπου δύο μίλια πριν τα σύνορα με την Συρία. Η περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η τελετή είναι κατεστραμμένη από τις συνεχείς μάχες Κούρδων με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.