ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/09/2015 14:30 EEST | Updated 13/09/2015 14:30 EEST

Τα πολιτικά κόμματα για τη νέα τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Pacific Press via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Τη θλίψη τους για τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με τους τουλάχιστον 34 νεκρούς μετανάστες εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα τα οποία κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένη μεταναστευτικής πολιτικής και καλώντας την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Επισημαίνει ότι «η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης».

Τονίζει επίσης ότι «οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, «κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες», για να σημειώσει ότι «δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».

ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το σημερινό τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

«Το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο» αναφέρει και προσθέτει πως η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά.

«Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα» καταλήγει.

Το Ποτάμι

«Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμια και καταγγέλλει ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Και η Ελλάδα ούτε καν αυτή».

Η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας, συνεχίζει το Ποτάμι, (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη.

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη».

Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, λέει ότι αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση.

«Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος και έβαλε το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Οι επεξεργασμένες προτάσεις μας παραμένουν σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια. Το Ποτάμι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να μην γινόμαστε συνένοχοι της τραγωδίας των αθώων» επισημαίνει.

Λαϊκή Ενότητα

«Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Στην ανακοίνωση που έχει τίτλο «Η "Ευρώπη–Φρούριο" δολοφονεί», αναφέρεται:

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με θύματα πρόσφυγες πολέμου, αναδεικνύει το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής της "Ευρώπης-Φρούριο". Φανερώνει την υποκρισία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της ΕΕ, που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανθρώπινες εκατόμβες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εισηγούνται την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το κύμα των προσφύγων είναι συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων που ΕΕ και ΗΠΑ υποδαυλίζουν.

»Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να περνούν με ασφάλεια από τη χώρα μας στη διαδρομή τους προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ο προορισμός τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διάνοιξη ασφαλούς λωρίδας διέλευσης για τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης».

Sponsored Box