Το μακρινό ταξίδι του «πιανίστα της Συρίας» προς την Ελλάδα: Φίδια, αμμοθύελλες και ο φόβος του πνιγμού

Το μακρινό ταξίδι του «πιανίστα της Συρίας» προς την Ελλάδα: Φίδια, αμμοθύελλες και ο φόβος του πνιγμού

Ο μουσικός από την Συρία είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν ένα βίντεο που τον δείχνει να παίζει πιάνο ανάμεσα σε συντρίμμια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ο ίδιος πλέον βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, ελπίζοντας να καταφέρει να φτάσει στην δυτική Ευρώπη για ένα πιο ειρηνικό αύριο. Μιλώντας στο BBC, εξιστόρησε το δύσκολο ταξίδι του από την πόλη Yarmouk, λίγο πιο έξω από την Δαμασκό, στην Σμύρνη και από εκεί στο νησί της Λέσβου.

Ο Ahmad αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, όταν η πόλη του αποκλείστηκε, με αποτέλεσμα να στερέψουν οι τροφές. Ο ίδιος άκουγες τον δίχρονο γιο του να πεινάει και παρόλο που είχε κάποια λεφτά στην άκρη, δεν μπορούσε να του παρέχει τροφή και γάλα.

«Γιατί έμεινα; Τι να κάνω;», αναρωτιόταν.

Τον περασμένο Απρίλιο, την ημέρα των γενεθλίων του, ο ίδιος έκρυψε το πιάνο του σε ένα βαγόνι, γιατί ήταν επικίνδυνο να παίζει μουσική λόγω της παρουσίας τζιχαντιστών στην περιοχή. Την ίδια ημέρα, ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους τον κατηγόρησε για «haram» (αμαρτία) και έκαψε το μουσικό του όργανο. Τότε, ο ίδιος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Συρία, με σκοπό να βρει ασυλία σε μια ασφαλή χώρα και να φέρει στη συνέχεια την οικογένειά του εκεί.

«Το ταξίδι μου προς την Τουρκία ήταν πολύ επικίνδυνο. Περπατούσα για ώρες δίπλα σε φίδια. Ευχαριστούσα τον Αλλάχ που δεν είχα πάρει μαζί τα παιδιά μου, καθώς ακόμα και οι άνδρες έπεφταν και βοήθησα μερικούς», δήλωσε, προσθέτοντας πως είχε συναντήσει στο πέρασμά του πολλές αμμοθύελλες.

Όταν τελικά ο ίδιος έφτασε στη Σμύρνη, ο φόβος του κορυφώθηκε.

«Φοβάμαι το ταξίδι δια θαλάσσης. Όταν έφτανα στη Σμύρνη το σκεφτόμουν. Θα ήταν η θάλασσα όπως την τελευταία φορά που την είδα στην Λαττάκεια το 2007; Θα είναι ήσυχη ή θα είναι η θάλασσα που πήρε την ζωή του παιδιού πριν λίγες ημέρες;».

Ο Ahmad είχε συναντήσει τον θείο του στη Σμύρνη και σχεδίαζαν το ταξίδι τους επί δύο ημέρες. Όπως ο ίδιος εξήγησε στο BBC, μόλις έφτασε στην Ελλάδα, είδε μεγάλη διαφορά.

«Βλέπω δέντρα, υπέροχη φύση και καθαρές ακτές», δήλωσε, μιλώντας για την χώρα μας.

«Οι άνθρωποι στη βάρκα ήταν νευρικοί. Ήταν παρανοϊκοί και φοβισμένοι. Παρόλα αυτά το ταξίδι πήγε καλά. Η θάλασσα ήταν ήρεμη, νομίζω οι άνδρες της ακτοφυλακής κοιμούνταν. Τώρα είμαι εκτός κινδύνου, του κινδύνου να πνιγώ, και ελπίζω να φτάσω σε κάποιο ασφαλές μέρος, όπου θα μπορώ να φέρω την οικογένειά μου γιατί όλα θα είναι πιο όμορφα με τον Ahmad, τον Kinan και την μητέρα τους. Ελπίζω να πάω στην Γερμανία και να ξανασμίξω με τα παιδιά και την σύζυγό μου».

Δημοφιλή