Το παρασκήνιο της επόμενης ημέρας στη ΝΔ. Οι σίγουροι που έγιναν τρεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη και οι σκεπτικιστές: Μεϊμαράκης και Κικίλιας

Το παρασκήνιο της επόμενης ημέρας στη ΝΔ. Οι σίγουροι που έγιναν τρεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη και οι σκεπτικιστές: Μεϊμαράκης και Κικίλιας
AP/Getty/Eurokinissi

Συννεφιάζει στη Συγγρού και το «δελτίο της ΕΜΥ» προβλέπει άστατο καιρό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία στη Νέα Δημοκρατία.

Στα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουμε δύο υποψηφιότητες: την κοινοβουλευτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εξωκοινοβουλευτική του Απόστολου Τζιζικώστα.

Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τουλάχιστον τρεις ισχυρές υποψηφιότητες καθώς επιμένουν ότι η τελική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα είναι τελικά να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Άλλωστε σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από τους συνεργάτες του, στο επίπεδο διερεύνησης των προσώπων και του αριθμού των στελεχών που θα υπέγραφαν μαι ενδεχόμενη υποψηφιότητα.

Στο προσκήνιο ο κ. Μεϊμαράκης, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και δεν κρύβει την ενόχληση του για τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, που δεν ήταν άλλωστε δική του επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσφορία του αυτή δημοσιοποιήθηκε πλέον όταν στενός συνεργάτης του κ. Παπαμίκου ανέλαβε την καμπάνια επικοινωνίας, του κ. Τζιτζικώστα. Θέτουν θέμα δεοντολογίας καθώς ο γραμματέας του κόμματος εκ θέσεως είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως αν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τόσο με το Κώστα Καραμανλή, όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά «εισέπραξε» καλά λόγια, στην ουσία δεν αποδέχθηκε την αρχική πρόταση τους να μη θέσει θέμα διαδοχής τώρα, αλλά το καλοκαίρι. Παράλληλα συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια, προκειμένου να πειστεί ο κ. Τζιτζικώστας να μην διεκδικήσει την προεδρία.

Στην αντίπερα όχθη ο έτερος υποψήφιος Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες να καταθέσει και επισήμως την υποψηφιότητά του γνωρίζοντας ότι στους υποστηρικτές του δεν θα έχει την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να δηλώνει ότι αν κατέβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα τον στηρίξει. Ο κ. Μητσοτάκης ευελπιστεί και σε μια άλλη συμμαχία αυτή του Μάκη Βορίδη με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή επικοινωνία και θεωρεί ότι αν τελικά δεν κατέβει ο ίδιος, θα στηρίξει την υποψηφιφότητα.

Ο έτερος υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από τις προαπαιτούμενες 50 υπογραφές και πλέον επιδιώκει να προβάλλει κυρίως τα νέα στελέχη που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας, άλλωστε και ο ίδιος είναι 38 ετών. Μάλιστα σε όσους εκφράζουν επιφυλάξεις λόγω του ότι ο ίδιος είναι εξωκοινοβουλευτικός, οι συνεργάτες του απαντούν φέροντας το παράδειγμα του κ. Ρέντσι που και αυτός εκλέχτηκε αρχηγός του κόμματος του αν και δεν είχε εκλεγεί βουλευτής.

Στο στρατόπεδο των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη , «ζυγίστηκαν » όλα τα ενδεχόμενα και οι σκέψεις ήταν διττές. Υπήρξε σκεπτικισμός, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να κατατεθεί υποψηφιότητα προκειμένου ακόμα και δεν είναι επιτυχές το αποτέλεσμα να καταγραφεί η δυναμική τους στο κόμμα. Αυτός τελικά θέτει υποψηφιότητα έιναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που το ανακοίνωσε αργά το απόγευμα μέσω twitter.

Σε σοβαρές σκέψεις να θέσει υποψηφιότητα είναι ο κ. Βασίλης Κικίλιας που θεωρεί ότι και αυτός μπορεί να εκφράσει το νέο στο χώρο της κεντροδεξιάς και της Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή οι συνεργάτες του διερευνούν τα στελέχη που θα μπορούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του, αλλά σημαντικό βάρος στην όποια απόφαση του θα έχει το αν θα έχει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιζικώστα έβαλε σε σκέψεις και άλλους νεότερους σε ηλικία να αρχίζουν να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενο. Σε σοβαρές σκέψεις για το αν θα θέσει ή όχι υποψηφιότητα βρίσκεται και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αν και δέχτηκε αρκετές κρούσεις στην παρούσα φάση καταλήγει να παραμείνει στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζιτζικώστας μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook τονίσει πως στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας υάρχουν «πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά».

Η Νέα Δημοκρατία έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο.Σήμερα που οι μεγάλες μάχες...

Posted by Apostolos Tzitzikostas on Monday, September 28, 2015

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας σε συνεργάτες του σε ταβέρνα της Ευρυτανίας φέρεται να ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος. Ενώ και ο Νίκος Δένδιας φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην καταθέσει υποψηφιότητα.