Δακρυγόνο μέσα στη Βουλή του Κοσόβου πέταξε βουλευτής εν ώρα συνεδρίασης

Δακρυγόνο μέσα στη Βουλή του Κοσόβου πέταξε βουλευτής εν ώρα συνεδρίασης

Τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή του Κοσόβου δεν είναι λίγα, αλλά το σημερινό (Πέμπτη) ξεπερνά τα όρια. Και αυτό γιατί βουλευτής της αντιπολίτευσης πέταξε δακρυγόνο εν ώρα συνεδρίασης.

Ο άνθρωπος που είχε αυτή την... ιδέα είναι ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι. Μέσα στην αίθουσα της ώρα της ρίψης του δακρυγόνου βρισκόντουσαν εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας. Όπως ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος κατόρθωσε με μεγάλη δυσκολία να εξέλθει από τη γεμάτη καπνό αίθουσα. Ορισμένα ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι και ο κ. Ζμπόγκαρ λιποθύμησε.

Κάποιοι από τους βουλευτές ένιωσαν έντονη δυσφορία και η βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φλιόρα Μπροβίνα λιποθύμησε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Η κατάσταση στη Βουλή του Κοσόβου είναι τεταμένη, λόγω συνεχών επεισοδίων με πρωταγωνιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής, καταλαμβάνοντας το βήμα και το έδρανο του προεδρεύοντος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας, που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» έριξαν αβγά στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, την ώρα που ενημέρωνε τα μέλη της Βουλής για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Πριν από τη ρίψη δακρυγόνου υπήρξε έντονη φιλονικία μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού συνασπισμού και σε μία στιγμή η βουλευτής της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπουλιένα Χατζίου έριξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίντ Χαλίτι.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και την υιοθέτηση νομοσχεδίων, αλλά με γρήγορες διαδικασίες.

Μετά την ψήφιση των νόμων, ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση και όταν οι εργασίες ξανάρχισαν προκλήθηκε το νέο επεισόδιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή