Πέντε μύθοι και η πραγματικότητα για το six pack που ονειρεύονται όλοι οι άντρες

Πέντε μύθοι και η πραγματικότητα για το six pack που ονειρεύονται όλοι οι άντρες
Shutterstock / Tatyana Vyc

Είναι παντού. Στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τα περιοδικά και το διαδίκτυο. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα δεις άντρες με γυμνασμένους και γραμμωμένους κοιλιακούς, το λεγόμενο six pack, να ποζάρουν επιδεικνύοντας το σμιλεμένο τους κορμί. Μπορεί να γυμνάζεστε, να τρώτε σωστά, να μπορείτε να σηκώσετε το γραφείο σας ψηλά και να μετακινήσετε βουνα (που λέει ο λόγος), αλλά οι δικοί σας κοιλιακοί για κάποιο λόγο δεν φαίνεται να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ο Σπύρος Μαχαίρας, προπονητής φυσικής κατάστασης, μιλά στην HuffPost Greece, καταρρίπτει τους πιο συνηθισμένους μύθους για το six pack και εξηγεί ποιος είναι ο υγιής τρόπος για να δει κάποιος τη γράμμωση που επιθυμεί.

Εάν γυμνάζομαι κάθε μέρα σημαίνει ότι θα κάνω τους κοιλιακούς που ονειρεύομαι;

Όχι απαραίτητα. Η γράμμωση του σώματος έχει άμεση σχέση με το ποσοστιαίο λίπος που έχει ο καθένας. Μπορεί κάποιος να έχει μυική μάζα αλλά το λίπος να επικαλύπτει το στρώμα των κοιλιακών και να μην τους αφήνει να φανούν.

Κάποιος που δεν έχει γραμμωμένους κοιλιακούς και μπράτσα σημαίνει ότι δεν είναι γυμνασμένος;

Αντίστοιχα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η γράμμωση των κοιλιακών δεν αποτελούν ένδειξη για τη μυική δύναμη που έχει κάποιος. Η γράμμωση στο σώμα σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το ύψος, αλλά και γονιδιακοί παράγοντες. Επιπλέον, σχετίζεται και με το άθλημα που κάνει κάποιος. Για παράδειγμα, το τρέξιμο (ειδικά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεω) λόγω της διάρκειας, των χιλιομέτρων και του έντονου ρυθμού, κάνει μεγαλύτερες καύσεις. Οπότε είναι πιο εύκολο για όσους τρέχουν να κάψουν περισσότερο λίπος.

Μπορώ να γυμνάζομαι, να τρώω ό,τι θέλω και να έχω six pack;

Γενικά όχι. Η γράμμωση στο σώμα σχετίζεται περισσότερο με την διατροφή και λιγότερο με τη σωματική άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να σταματήσει να γυμνάζεται. Εάν έπρεπε να βάλω ένα ποσοστό, θα έλεγα ότι στην γράμμωση του σώματος, το 70% έχει να κάνει με την διατροφή και το 30% με την άσκηση.

Υπάρχει περίπτωση να τρέφομαι σωστά, να γυμνάζομαι και πάλι να μην έχω τους κοιλιακούς που βλέπω στις ταινίες;

Φυσικά. Ενώ η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γράμμωση στο σώμα, όπως γονιδιακοί παράγοντες, ο σωματότυπος που έχει κάποιος αλλά και η συχνότητα που γυμνάζεται κανείς.

Με σωστή διατροφή και γυμναστική, πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσει κάποιος γραμμωμένο κορμί;

Εάν κάποιος αφήσει στην άκρη την γονιδιακή προδιάθεση και τον σωματότυπο θα έλεγα ότι ένας μέσα χρόνος για να αποκτήσει κάποιος ένα γραμμωμένο σώμα είναι 4 με 6 μήνες. Φυσικά, ο χρόνος εξαρτάται και από το προπονητικό και διατροφικό παρελθόν που έχει. Κάποιος που γυμναζόταν ακόμα και ως παιδί, θα είναι πιο εύκολο να ξαναβρεί την φόρμα του ως ενήλικα. Αντίστοιχα και κάποιος που είχε πάντα μέσο/ φυσιολογικό βάρος, αλλά πήρε κάποια κιλά σε μία συγκεκριμένη φάση της ζωής του. Αυτοί οι 4 με 6 μήνες που ανέφερα, θα περιλαμβάνουν τρεις προπονητικές μονάδες, που θα συνδυάζουν αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση, διάρκειας 45 λεπτών με 1 ώρα και ισορροπημένη διατροφή, με μία ελεύθερη μέρα. Παρ΄ολ' αυτά, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι κάποιος που έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία και έχει υιοθετήσει τη νοοτροπία ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με τον καιρό σταματά να αναζητά το junk food, καθώς και ο ίδιος ο οργανισμός του δεν το αποζητά πλέον, οπότε οι παρασπονδίες σταματούν να μοιάζουν και τόσο δελεαστικές.