Πτήση MH17: Οι ερευνητές δημοσιεύουν την τελική έκθεσή τους για τα αίτια της συντριβής - Κατερρίφθη από πύραυλο BUK

Πτήση MH17: Οι ερευνητές δημοσιεύουν την τελική έκθεσή τους για τα αίτια της συντριβής - Κατερρίφθη από πύραυλο BUK

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη τον Ιούλιο 2014 από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, ρωσικής κατασκευής, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, όπως αποκαλύπτει το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) στην τελική έκθεσή του για τη συντριβή του αεροπλάνου, που στοίχισε τη ζωή και των 298 επιβαινόντων. Το πόρισμα είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από την ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

Ενώ το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσής του, η Μόσχα ετοίμασε την αντεπίθεσή της καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στα γεγονότα της 17ης Ιουλίου 2014.

Εισαγγελείς έχουν ταυτοποιήσει «ύποπτα» πρόσωπα

Επίσης, η διεθνής ομάδα των εισαγγελέων που διεξάγουν την έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777, ανακοίνωσε ότι έχει προσδιορίσει τις ταυτότητες προσώπων «ειδικού ενδιαφέροντος» για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου. Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν ότι οι ανεξάρτητές έρευνές τους μέχρι στιγμής «δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση». Στην ανακοίνωση πάντως δεν κατονομάζεται κανένα ύποπτο πρόσωπο.

Τι αναφέρει η έκθεση

Στην έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, δεν διευκρινίζεται ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

«Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος BUK», δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση. Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, πρόσθεσε.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Οι 298 επιβαίνοντες, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν Ολλανδοί, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυτονομιστές φέρεται να κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 «κατά λάθος», νομίζοντας ότι στόχευσαν εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Νωρίτερα ο Πίτερ Φέλστιντ, εκδότης του περιοδικού Jane's Defense Weekly δήλωνε: «Περιμένουμε η έκθεση να επιβεβαιώσει αυτό που υιοθετήσαμε ότι είναι ρωσικό λάθος». Οι διαχειριστές του συστήματος νόμιζαν ότι «είχαν στο στόχο τους στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν επιβατικό αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και υποδεικνύει τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Παράξενα πράγματα»

Η τραγωδία αυτή επιδείνωσε την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Η έκθεση μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση αυτή, μετά και τη διαφωνία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι υπήρχαν «πολλά παράξενα πράγματα» στο θέμα της έρευνας.

«Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυνελέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα».

Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση «πειράματος» που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.

Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος

Η έκθεση, ωστόσο, δεν ορίσει κανέναν υπεύθυνο, βεβαιώνοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της ολλανδικής εισαγγελίας.

Αναφέρει την αιτία της συντριβής (δηλαδή αν χρησιμοποιήθηκε πύραυλος εδάφους-αέρος και αν ναι, τι τύπου), τη μακρά αναμονή των οικογενειών πριν λάβουν την επιβεβαίωση του θανάτου των συγγενών τους και την πτήση αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας πάνω από εμπόλεμες περιοχές

Οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ότι η έκθεση θα διατηρήσει την πίεση για τη σύλληψη και τη δίκη των υπευθύνων.

Οι συγγενείς θα μπορούν επίσης να εξετάσουν τη μερική ανακατασκευή του μπροστινού μέρους του αεροπλάνου.

Παρόλα αυτά, ουκρανός αναλυτής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμφιβάλλει για την επίδραση που θα έχει η έκθεση.

«Η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής για τη διεθνή πολιτική. Είμαστε πάντα στο βεληνεκές ραντάρ, αλλά σίγουρα όχι πλέον στο κέντρο του», δήλωσε ο Βαντίμ Καρασόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Στρατηγικής του Κιέβου.

Δημοφιλή