Oreanthi: Το τσάι από ελληνικά αρωματικά βότανα που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Oreanthi: Το τσάι από ελληνικά αρωματικά βότανα που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η Σοφία Σταθάτου, η Γιώτα Παυλάκη και η Ελένη Βαφειάδη είναι τρεις συμμαθήτριες που παρέμειναν φίλες, με εμπειρία στους χώρους του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, της έρευνας και των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Το 2012 γεννήθηκε μια ιδέα που, όπως περιγράφουν οι ίδιες, αγαπήθηκε πολύ και από τις τρεις, το να φτιάξουν δηλαδή «απίθανα καινοτόμα τσάγια που θα προβάλλουν την ποιοτική Ελλάδα».

Έτσι δημιουργήθηκε η Oreanthi, μία σειρά από ελληνικά τσάγια η οποία αποτελεί μία νέα προσέγγιση στην ευζωία με ελληνικά παραδοσιακά βότανα εξαιρετικής ποιότητας, παντρεμένα με αρωματικά λουλούδια και σερβιρισμένα με ένα νέο, καινοτόμο τρόπο. Με τη βοήθεια ενός γευσιγνώστη Master Tea Blender, ειδικού στις μείξεις βοτάνων και λουλουδιών, οι τρεις φίλες δημιούργησαν 5 fusion, αρωματικά και απολαυστικά χαρμάνια, ένα για κάθε στιγμή της ημέρας. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι τα ελληνικά αρωματικά φυτά είναι συσκευασμένα σε πυραμίδες φτιαγμένες από 100% βιοδιασπώμενο άμυλο καλαμποκιού.

Μία από τρεις δημιουργούς της Oreanthi, η Γιώτα Παυλάκη, μίλησε στη HuffPost Greece για τη φιλοσοφία που τις κινεί, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και το πώς εμπνεύστηκαν τις ιδιαίτερες συσκευασίες των τσαγιών τους.

Πώς άρχισαν όλα;

Η ιδέα μας ήρθε τον Μάρτιο του 2012 και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε πληροφορίες για το project. Τον Μάιο του 2013 ιδρύθηκε η εταιρεία και τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το προϊόν συγχρόνως στην Ελλάδα και στον Καναδά.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία σας;

Αποφασίσαμε παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο προϊόν που θα αγκάλιαζε όλες τις αξίες και τα πιστεύω μας: ήθος, ποιότητα, δημιουργικότητα, αγάπη για την πατρίδα, σκληρή δουλειά, παράδοση και καινοτομία. Σκοπός μας είναι να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αφεψήματα τοπικών αρωματικών βότανων και λουλουδιών συνδυασμένα με μοναδικό τρόπο και να παρουσιάσουμε νέα ενδιαφέροντα χαρμάνια που ενισχύουν την ευζωία και προωθούν την Ελληνικότητα.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Δεν ήταν καθόλου εύκολη η διαδρομή γιατί δεν γνωρίζαμε το χώρο της μεταποίησης και ειδικότερα σε ό,τι είχε να κάνει με τα αρωματικά βότανα. Συναντήσαμε πολλά προβλήματα αλλά με επιμονή και υπομονή στο τέλος κερδίσαμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Στην αρχή μας προμήθευσαν βότανα κακής ποιότητας που δεν ήταν ελληνικής προέλευσης, ενώ εμείς θέλαμε αποκλειστικά ελληνικά αρωματικά φυτά. Μετά μάθαμε ότι το τσάι του βουνού δεν μπορούσαμε να το συσκευάσουμε σε εμβαπτιζόμενο φακελάκι (tea bag) γιατί δεν κόβεται σε 3 mm. Κατορθώσαμε όμως στο τέλος να το βάλουμε σε πυραμίδα που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα λόγω σχήματος με κοπή 5 mm. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μας. Μέχρι τώρα το τσάι του Βουνού πουλιόταν σαν ματσάκι ή χύμα μεγάλης κοπής γύρω στο 1 cm. Επίσης η αρμπαρόριζα μια καινοτομία δική μας, μας παίδεψε πολύ γιατί έχει πάνω από 90% υγρασία και όταν τελικά αποξεραίνεται μένει ελάχιστη ποσότητα.

Ποιες είναι οι επιλογές που προσφέρει η Oreanthi στους καταναλωτές;

Προσφέρει 5 διαφορετικά σύνθετα μείγματα (blends) με διαφορετικό πλεονέκτημα ευζωίας. Το κάθε μείγμα περιέχει 6 με 7 διαφορετικά βότανα και λουλούδια. Τα 5 blends είναι τα: Energy, Relax, Detox, Light+Lean (για χώνεψη και διαχείριση του βάρους), Harmony (ειδικά για γυναίκες). Είναι 100% φυσικά χωρίς καφεΐνη, ωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή αιθέρια έλαια.

Από που προμηθεύεστε τα υλικά σας;

Έχουμε 3 προμηθευτές από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας γιατί άλλα φύονται στο βορρά, άλλα στο νότο και άλλα στα νησιά μας.

Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με το τσάι και τα αψεφήματα;

Οι Έλληνες μέχρι τώρα βλέπουν τα αφεψήματα περισσότερο ως φαρμακευτικά και λιγότερο σαν απόλαυση. Οι περισσότεροι τα καταναλώνουν γιατί κάνει καλό για κάποια πάθηση και όχι για ευχαρίστηση. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Γι’ αυτό εστιάσαμε στην καλή γεύση και στα καινοτόμα μείγματα προσφέροντας ταυτόχρονα και ευζωία. Τα είπαμε τσάγια και όχι αφεψήματα για αυτό τον λόγο.

Από που εμπνευστήκατε τις ιδιαίτερες συσκευασίες σας;

Εμπνευστήκαμε τα σχέδια τους από τα παραδοσιακά ελληνικά κεντήματα, όχι μόνο για την λεπτότητα και την ομορφιά τους αλλά και επειδή τονίζουν την προέλευση των αρωματικών φυτών της ελληνικής γης. Οι εικόνες έγιναν πιο σχηματικές, ανάλαφρες, σύγχρονες αλλά τα θέματα παραμένουν σταθερά: με διαφορετικά χρώματα προβάλλουν λουλούδια και άλλα φυτά, καθώς και πουλιά, κυρίως κοκοράκια και παγώνια. Τα σχέδια απεικονίζουν με ακρίβεια τα συγκεκριμένα φυτά που χρησιμοποιούμε σε κάθε μείγμα Oreanthi. Οι συσκευασίες μας έχουν ήδη λάβει 2 βραβεία για το design και branding τους. Το Ermis Βronze 2014 και το Epica 2014.

Ισχύει ότι το βότανα σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική;

Tα μείγματα των τσαγιών μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική φθάνει ο μάγειρας να έχει φαντασία. Στο site μας μπορείτε να βρείτε διάφορες συνταγές για φαγητά και γλυκά.

Πουλάτε τα τσάγια Oreanthi και στο εξωτερικό;

Τα πουλάμε μέχρι στιγμής σε ΗΠΑ, Καναδά και Αγγλία. Έχουμε αντιπροσώπους εισαγωγείς σε κάθε χώρα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα εστιάσουμε στις εξαγωγές προσθέτοντας και άλλες χώρες.