ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 11:54 EET | Updated 30/10/2015 11:54 EET

Απορρίφθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Πολάνσκι

Bertrand Rindoff Petroff via Getty Images
PARIS, FRANCE - OCTOBER 13: Director Roman Polanski attends the Tribute to Director Martin Scorsese at Cinematheque Francaise on October 13, 2015 in Paris, France. (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Πολωνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδοθεί ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκου το 1977.

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη καθώς η πολιτική αγωγή μπορεί τώρα να εφεσιβάλει την απόφαση. Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει τελεσίδικα να δεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ, θα επαφίεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει για την έκδοση ή όχι του Πολάνσκι.

«Η έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι δεν γίνεται δεκτή», δήλωσε ο δικαστής Νταριούζ Μαζούρ στο επαρχιακό δικαστήριο της Κρακοβίας στη νότια Πολωνία.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ κινηματογραφιστής ομολόγησε το 1977 ότι έκανε σεξ με μία 13χρονη στη διάρκεια μιας φωτογράφησης στο Λος Άντζελες.

Ο Πολάνσκι έμεινε στη φυλακή 42 ημέρες έπειτα από έναν συμβιβασμό. Εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, πιστεύοντας πως ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεσή του θα ανέτρεπε τη συμφωνία και θα τον φυλάκιζε για χρόνια.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)