ΕτΕΠ: Δάνεια 280 δισ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ

ΕτΕΠ: Δάνεια 280 δισ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ
eurokinissi

Δάνεια ύψους 285 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγήσει προς την ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετά και την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα Τρίτη στην Αθήνα.

Πρόκειται για την δεύτερη σύμβαση χρηματοδότησης που υπογράφεται, καθώς η σύμβαση για την πρώτη δόση εκατ. ευρώ είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2014.

Πιο αναλυτικά το δάνειο προς της ΔΕΗ αφορά στη δεύτερη δόση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 190 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 18 αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο, την Κάλυμνο και σε άλλα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων νησιών.

Προς τον ΔΕΣΦΑ το δάνειο αφορά στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, από συνολικό δάνειο 80 εκατ. ευρώ για τα έργα της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα.

Στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών παρέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μπλάνας και του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας της, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και σε περισσότερα από 50 νησιά - με 36 σταθμούς να λειτουργούν σε αυτά.

Η σημερινή υπογραφή της δεύτερης σύμβασης χρηματοδότησης - 110 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της πρώτης σύμβασης χρηματοδότησης 80 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2014, από συνολική γραμμή χρηματοδότησης 190 εκατομμυρίων ευρώ. H χρηματοδότηση αυτή, θα υποστηρίξει το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά. Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στα Ελληνικά νησιά, τόσο για τη ζωή των κατοίκων τους όσο και για τη στήριξη του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξής τους».

Δημοφιλή