ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2015 13:51 EET | Updated 18/11/2015 17:04 EET

Η Ευρώπη «θωρακίζεται». Η Πολωνία «κλείνει» τα σύνορα για πρόσφυγες. Ενίσχυση συνοριακών ελέγχων σε Ολλανδία-Ιταλία

A migrant girl looks through the fence waiting to board a train at the train station in Sid, about 100 km west from Belgrade, Serbia, Wednesday, Nov. 11, 2015. Slovenia on Wednesday began erecting a razor-wire fence along its border with Croatia to control the influx of migrants, as European and African leaders gathered in Malta to seek long-term solutions to the flow of people making their way across Europe. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ASSOCIATED PRESS
A migrant girl looks through the fence waiting to board a train at the train station in Sid, about 100 km west from Belgrade, Serbia, Wednesday, Nov. 11, 2015. Slovenia on Wednesday began erecting a razor-wire fence along its border with Croatia to control the influx of migrants, as European and African leaders gathered in Malta to seek long-term solutions to the flow of people making their way across Europe. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Η μια μετά την άλλη, χώρες της ΕΕ ανακοινώνουν πως υιοθετούν τη λογική ασφάλειας των συνοριακών ελέγχων ενισχύοντας τους φόβους πως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι δεν αποκλείεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό δόγμα ασφάλειας και να αδρανήσουν ακόμη περισσότερο οι προβλέψει της Συνθήκης Σέγκεν οδηγώντας σε μια Ευρώπη-φρουριο υπονομεύοντας παράλληλα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Πολωνός Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται υπό σχηματισμό στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να δεχθεί μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων της ΕΕ μετά τις επιθέσεις αυτές.

Σε σχόλιό του το οποίο δημοσίευσε στον δεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο wPolityce.pl, ο Σιμάνσκι αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος, δεν συμφωνεί με τη δέσμευση της Πολωνίας να δεχθεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πλαίσιο της ανακατανομής των μεταναστών σε όλη την ΕΕ και τώρα, "μπροστά στις τραγικές ενέργειες στο Παρίσι, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι πολιτικές δυνατότητες για να εφαρμοστεί η δέσμευση αυτή".

"Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε σήμερα την εφαρμογή της", δήλωσε εξάλλου ο Σιμάνσκι σε χωριστή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό RMF. "Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αντίδραση των Βρυξελλών".

Ο Σιμάνσκι θα αναλάβει τη Δευτέρα τη θέση του ως μέλους της κυβέρνησης που σχηματίσθηκε από το συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Διαβάστε επίσης: Η Μαρία Μπόση στη HuffPost Greece για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Η ανατροπή στα δεδομένα ασφάλειας και τι σημαίνει για το προσφυγικό

Συνοριακοί έλεγχοι σε Ιταλία και Ολλανδία

Στη Ρώμη, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε ότι η χώρα του ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδούς.

"Δώσαμε ήδη εντολές να αυξηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, ιδιαίτερα με τη Γαλλία", δήλωσε ο Αλφάνο σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ιταλικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Στο Άμστερνταμ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επήσης πως η Ολλανδία θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα και τα αεροδρόμιά της και πρόσθεσε πως οι Ολλανδοί βρίσκονται "σε πόλεμο" με το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρούτε δήλωσε πως η κυκλοφορία προς και από τη Γαλλία και το Παρίσι, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών, θα παρακολουθείται στενά. Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας, πρόσθεσε.

"Οι αξίες μας και το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό τους", τόνισε ο Ρούτε. "Το Ισλαμικό Κράτος είναι εχθρός μας. Είμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είμαστε σε πόλεμο με μια χώρα, μια πίστη ή με το ισλάμ", πρόσθεσε.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία έλαβε σήμερα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των γαλλικών κτιρίων στη γερμανική πρωτεύουσα.

"Προσαρμόσαμε τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια της νύκτας", δήλωσε σήμερα το πρωί εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η πρεσβεία της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου, προστατεύεται από φράγματα ενώ οι σημαίες της κυματίζουν μεσίστιες, όπως και αυτές της καγκελαρίας και του Ράιχσταγκ, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Sponsored Post