ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 03:36 EET | Updated 18/11/2015 16:58 EET

Έτσι έγινε η επίθεση: Ο εισαγγελέας του Παρισιού αποκαλύπτει το χρονικό του αιματοκυλίσματος

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 11: Paris prosecutor Francois Molins delivers a statement on November 14, 2015 at Palais de Justice in Paris, a day after a series of coordinated attacks in and around Paris. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 11: Paris prosecutor Francois Molins delivers a statement on November 14, 2015 at Palais de Justice in Paris, a day after a series of coordinated attacks in and around Paris. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images)

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε 129 ανθρώπους περιέγραψε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εισαγγελέας του Παρισιού που έχει αναλάβει την υπόθεση Φρανσουά Μολέν.

Όπως ανέφερε ο Μολέν, οι νεκροί της επίθεσης ανέρχονται σε 129 ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 352, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως και να είναι πολύ μεγαλύτερος, λάθος δεκάδες τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ο απολογισμός δυστυχώς είναι προσωρινός και εξελισσόμενος. Από τους 352 τραυματίες, οι 99 είναι σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά..

Ο γάλλος εισαγγελέας έκανε λόγο για επτά και όχι οκτώ τρομοκράτες οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της «εγκληματικής δράσης τους». Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν.

Ο Μολέν ανακοίνωσε επίσης ότι οι δράστες κατά πάσα πιθανότητα έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους.

Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων, πρόσθεσε ο Μολέν.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση» του 

ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

Το χρονικό των επιθέσεων

Ο εισαγγελέας περιέγραψε επίσης το χρονικό της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει ποτέ την Γαλλία.

Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21,36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Περί τις 21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.

Στις 21.40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.

Στις 21.53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.

Στις 00.20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.