ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/11/2015 14:19 EET | Updated 15/11/2015 16:04 EET

Μουζάλας: Βάσει των κανόνων της Σένγκεν η καταγραφή του φερόμενου ως τρομοκράτη που πέρασε από τη Λέρο

YPES Greece

Η διαδικασία καταγραφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ενιαία για όλες τις χώρες και πραγματοποιείται βάσει των Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης του Σένγκεν ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας υπογραμμίζοντας ότι η ίδια διαδικασία τηρήθηκε και για τον κάτοχο του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στο Παρίσι.

Επιπλέον ο κ. Μουζάλας είπε ότι το συγκεκριμένο άτομο για το οποίο οι γαλλικές αρχές ζήτησαν να ελεγχθεί εάν πέρασε από την Ελλάδα, φαίνεται ότι στις 8 Οκτωβρίου βρέθηκε στον Πειραιά και φεύγει από την Ελλάδα. Από τις έρευνες που έγιναν για τη διαδρομή που ακολούθησε, έπειτα από το αίτημα των γαλλικών αρχών, διαπιστώνεται ότι κάποια στιγμή, πάλι μέσα στον Οκτώβριο, καταγράφεται στην Κροατία.

terrorism paris

«Έχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Έγινε λοιπόν μια πορεία του ατόμου αυτού από τρεις χώρες που τον κατέγραψαν κατά την είσοδό του, αλλά έχουμε μια πιθανότητα να πέρασε από μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, αλλά πουθενά αλλού δεν έχει καταγραφεί» είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

terrorist

Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6 Οκτωβρίου εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και αφίχθη τελικά στον Πειραιά στις 8 Οκτωβρίου.

Ψάχνοντας τη διαδρομή του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε επίσης, στη Σερβία και στην Κροατία. Φαίνεται ότι πέρασε στη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ. Μετά πέρασε από άλλες δύο ή τρεις χώρες, αλλά πουθενά δεν ξανακαταγράφηκε.

route of the terrorist

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία.

terrorism

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία. «Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες.

Είναι διαφορετικό το να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχει περάσει σε χώρες κεντρικές ευρωπαϊκές που δεν έχει καταγραφεί πουθενά, από το να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα, να υψώνονται φράχτες και να γίνεται το προσφυγικό ένα δράμα για τους πρόσφυγες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

«Είναι εξίσου παράνομο με βάση το νόμο το να κάνεις πλημμελή έλεγχο στα σύνορα και το να παραβιάζεις τα δικαιώματα του πρόσφυγα. Σε νομικό πλαίσιο η παραβίαση του ενός νόμου δεν γίνεται παραβιάζοντας τον άλλο, αλλά ταυτοποιώντας τον και ισορροπώντας σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, όπως επισήμανε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ όσον αφορά σε άλλες αλλαγές «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους» και θα υπάρξει και «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hotspots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες».

Παράλληλα επίσημες πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι μόνο ένα άτομο από αυτά που έχουν ζητήσει οι γαλλικές αρχές να ελεγχθεί από την χώρα μας, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα, έχει διαπιστωθεί ότι πράγματι έχει ταυτοποιηθεί μεταξύ προσφύγων στην Λέρο, στις 3/10/2015.

Πρόκειται για έναν 25χρονο κάτοχο του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στο Παρίσι. Από τα στοιχεία που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στις γαλλικές υπηρεσίες, (όνομα, δακτυλικά αποτυπώματα, κ.λ.π.), προκύπτει ότι ο άνδρας που πέρασε από την Λέρο είναι τελικά ο νεκρός τρομοκράτης στο Παρίσι.

Από τις ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζεται ότι η ταυτοποίησή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μάλιστα οι αστυνομικές αρχές στην Λέρο είχαν καταγράψει λεπτομερή στοιχεία για το συγκεκριμένο άτομο, τα οποία έχουν θέσει στην διάθεση των γαλλικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά το συριακό διαβατήριο, είναι αρμοδιότητα των γαλλικών αρχών, που το έχουν στη διάθεσή τους, να διαπιστώσουν εάν είναι πλαστό ή όχι».

Οι Γάλλοι έχουν ζητήσει συνολικά πληροφορίες για τους οκτώ τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι και άλλα άτομα, αλλά αυστηρά ενδιαφέρονται για έναν συγκεκριμένα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν έχει περάσει άλλος από την Ελλάδα, εκτός από τον 25χρονο στην Λέρο.