ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2015 11:25 EET | Updated 23/11/2015 11:25 EET

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. «Να αποχωρήσουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας»

ASSOCIATED PRESS
Opposition candidate Mauricio Macri celebrates after winning a runoff presidential election in Buenos Aires, Argentina, Sunday, Nov. 22, 2015. Macri won Argentina's historic runoff election against ruling party candidate Daniel Scioli, putting an end to the era of President Cristina Fernandez, who along with her late husband dominated Argentine politics for 12 years. (AP Photo/Ricardo Mazalan)

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι συνέστησε στους Αργεντίνους να κάνουν υπομονή μέχρι να καθορίσει την οικονομική του στρατηγική και κάλεσε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να αποχωρήσουν προκειμένου η κυβέρνησή του να ορίσει μια ομάδα που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της.

«Ελπίζουμε ότι έχουν την αξιοπρέπεια και τη γενναιοδωρία να επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο της, αφήνοντάς την να επιλέξει άτομα τα οποία εγώ και όλη η ομάδα μου εμπιστευόμαστε», δήλωσε ο Μάκρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μάκρι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί να διορθώσει τα λάθη της απερχόμενης Κριστίνα Φερνάντες κατά την οκταετή θητεία της, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Δήλωσε ακόμη ότι θα επιδιώξει την αναστολή της ιδιότητας της Βενεζουέλας ως μέλους της εμπορικής ένωσης Νότιας Αμερικής Mercosur λόγω κατηγοριών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Είναι προφανές ότι θα πρέπει να επικαλεστεί κανείς τη (δημοκρατική) ρήτρα της ένωσης καθώς οι κατηγορίες είναι σαφείς και, χωρίς αμφιβολία, δεν είναι κατασκευασμένες», δήλωσε ο Μάκρι.

Η ρήτρα της δημοκρατίας έχει ως στόχο να τιμωρεί αντι-δημοκρατικές κυβερνήσεις με απομόνωση από την ένωση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)