ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2015 13:15 EET | Updated 23/11/2015 13:18 EET

Ο Κάμερον θέλει να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Συνάντηση με Ολάντ στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
Britain's Prime Minister David Cameron, left, and France's President Francois Hollande arrive at the Elysee Palace in Paris, Monday, Nov. 23, 2015. French President Francois Hollande and British Prime Minister David Cameron have paid a visit to the Bataclan concert venue in central Paris, which saw the worst carnage of the Paris attacks that killed over 120 people. (AP Photo/Michel Euler)

Πρόθυμος να συνδράμει τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δηλώνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός ο οποίος επιθυμεί να διαθέσει πέραν των υπηρεσιών της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) και την βρετανική αεροπορική βάση στην περιοχή Ακρωτήρι της Κύπρου για την διευκόλυνση των συντονισμένων επιχειρήσεων.

Την Δευτέρα, ο Ντέιβιντ Κάμερο συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και πληροφορίες αναφέρουν πως δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί στην κρίση των μελών του η σχετική απόφαση.

Σημειώνεται πως ο Κάμερον έχασε πριν από δύο χρόνια μια ανάλογη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς το σώμα δεν ενέκρινε την έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός να «κατεβάσει» εκ νέου μια τέτοια πρόταση. Πάντως η RAF μετέχει ήδη στις αεροπορικέ επιδρομές στο Ιράκ.

Όπως τονίζουν βέβαια, αρκετά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το κλίμα στο κοινοβούλιο έχει αλλάξει μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο Σινά, τους πυροβολισμούς κατά Βρετανών τουριστών στην Τυνησία. Μάλιστα, η αρμόδια για θέματα άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Άγγελα Ίγκλ, δήλωσε στο BBC πως ακόμη και ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν- γνωστός για τις αντιπολεμικές τους θέσεις γενικότερα- ίσως να υπερψηφίσει την πρόταση.

«Θα κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να στηρίξουμε τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία στη μάχη να ηττηθεί αυτή η διαβολική φατρία του θανάτου» δήλωσε ο Κάμερον ενώ πριν μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων επισκέφθηκε με τον Ολάντ το θέατρο Bataclan.

Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών ο Κάμερον ανέφερε πως συμφωνήθηκε «η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» τονίζοντας τη συνεργασία που ήδη υπάρχει σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και στην ανάγκη ανταλλαγής στοιχείων επιβατών αεροσκαφών.

Όπως δήλωσε, «αργότερα εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ISIS» είπε ο Κάμερον δηλώνοντας πεπεισμένος πως η Βρετανία πρέπει να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Ο Φρανσουά Ολάντ ενισχύει τις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ

(Με πληροφορίες από Associated Press)